Ádámok és Évák

2020.02.21. 14:00

A legjobb látványért kaptak elismerést a tiszaföldvári diákok

Szétszórt játékok, könyvek a kis asztalon, köntösbe bújt szereplők.

P. Pusztai Nóra

Idén is bizonyítottak a hajnóczysok színjátszói

Fotó: P. Pusztai Nóra

A Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium idén is rendhagyó jelenettel készült a Szolnokon megrendezett Ádámok és Évák versenyének előadására. A tiszaföldvári középiskola az egyetlen, amely a megyeszékhely intézményein kívüliként részt vesz a produkcióban. A színjátszó szakkör idén homok- és árnyjátékkal színesítette előadását, melyért megkapták „A legjobb látvány”-ért járó elismerést.

– Az Istvántól Mátyásig téma komoly fejtörést okozott, ugyanis nehéz a gyerekekhez közel hozni a történelmi személyeket. Célul tűztem ki, hogy ne csak szórakoztató, hanem tanulságos is legyen az előadásunk – mondta Gondon Terézia, a fiatalok felkészítő tanára, aki mindenképpen a mese irányába szerette volna terelni a forgatókönyvet.

Idén is bizonyítottak a hajnóczysok színjátszói
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Szolnokról hazafelé tartva Vámos Miklós: A csillagok világa című könyvét kezdtem olvasni, amiben iker fiainak mesél az író. Innen jött az „Esti mese Lackónak és Lenkének” című előadásunk alapötlete. Fontosnak tartottam, hogy meg is elevenedjen a történet – részletezte, majd hozzátette, kapóra jött, hogy az iskolában a kilencedik évfolyamban vannak olyan tanulók, akik évek óta foglalkoznak árny- és homokrajzzal. A diáklányok közös ötleteléssel és szaktanári segítséggel a forgatókönyvhöz igazodva rajzolták a képeket. Nem volt másképp a szöveggel sem. – Bár az alaptörténetet a tanárnő dolgozta ki, de a szövegbe mi is beleszólhattunk – részletezték a diákok.

A magyar szakos pedagógus megálmodta, hogy egy család az esti lefekvéshez készülődik, és a Lackó fiuknak névnapja van, ezért ő választhat mesét, így történt, hogy Szent László királyunk legendája kelt életre a vetítővásznon. Az ötfős társulat januárban hetente négyszer próbált, mire összeállt a nyolcperces jelenet.

– Harmadik éve szerepelek az Ádámok és Évákon. Amikor elsőnek mentünk, nagyon izgultam, de varázslatosnak éreztem az előadást, és megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy színésznőként tanulok tovább – mesélte Balla Gréta. Földi Beáta hozzátette: ahányszor színpadra állnak, mindig új élmény éri őket. A fiatalok jövőre is különleges előadással szeretnének bemutatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában