Drogprevenció

2020.02.04. 07:00

A megelőzésre helyezik a hangsúlyt a jászsági szolgálatnál

A szerhasználat megelőzése és kezelése érdekében, szakmai összefogással egy évvel ezelőtt kezdte meg működését a Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat.

Illés Anita

A Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai prevenciós tevékenységükkel tavaly a jászberényi autómentes napon is részt vettek

Forrás: Beküldött fotó

Az előzetes felmérések azt igazolták, hogy a fiatalok a leginkább veszélyeztetettek, ezért a segítő tevékenység kiépítésének első szakaszában a szolgálat fő feladata a megelőzésre irányul. Az eddigi tapasztalatok szerint korosztálytól függetlenül lelki beszélgetésekre is van igény.

Magyarországon sok az olyan család, amelyben érint valakit a szenvedélybetegség. Nincs ez másként térségünkben sem, ahol szintén sokan kerülnek valamilyen kémiai szer, alkohol, kábítószer vagy gyógyszer függőségének hálójába. Ám akadnak, akiket viselkedéses függőség, mint például a szerencsejáték, internetfüggőség ejt rabul. A függőség nem csak a szerhasználót érinti, hanem családi, baráti és munkahelyi kapcsolati rendszerét is. A szenvedélybetegség felismeréséhez, beismeréséhez, a gyógyuláshoz rögös út vezet.

A Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) tavaly nagyot lépett előre a szerhasználat megelőzése és kezelése érdekében, hiszen tizenhárom jászsági település anyagi támogatásával, valamint pályázati forrás segítségével létrehozták a Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot, melynek székhelye Jászladányon, telephelye pedig Jászapátin van. Az intézmény feladata a szenvedélybetegek alacsony küszöbű ellátása, mely magába foglalja a prevenciós, ártalomcsökkentő és kezelésbe juttató tevékenységet.

A Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai prevenciós tevékenységükkel tavaly a jászberényi autómentes napon is részt vettek
Fotó: Beküldött fotó

Bergmann Kincső intézményvezető elmondta, az első év leginkább a kapcsolatfelvételről és a szolgáltatás kiépítéséről szólt.

– Együttműködést alakítottunk ki többek között a rendőrséggel és a polgárőrséggel, a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal, a családsegítő szolgálatos kollégákkal, védőnőkkel és oktatási intézményekkel. Az általános iskolákban és középiskolákban végzett felmérések azt mutatták, hogy a fiatalok veszélyeztetettek, ezért elsődleges feladatunknak a prevenciót tekintjük a fiatalokra fókuszálva. Ennek érdekében számos jászsági rendezvényen, például egészségnapon, drogprevenciós és bűnmegelőzési előadáson, nyári táborban jelen voltunk – számolt be az intézményvezető. Ezeken a programokon információátadással, tanácsadással segítenek.

– Nem csak a drog, a dohányzás és az alkohol jelent veszélyt a fiatalokra, hanem az energiaital is – kapcsolódott be a beszélgetésbe Fehérné Rácz Anikó, a szolgálat szociális munkatársa.

– Sok esetben azt látjuk, hogy már kilenc-tíz éves gyermekek iskolakezdés előtt úgy isszák az energiaitalt, mint a vizet. Ez kiskaput jelenthet a többi szenvedélybetegséghez. Óriási a szülők felelőssége, hiszen sokszor ők vásárolják meg a gyerekeknek ezt az italt és nem veszik komolyan annak káros hatásait – állapította meg.

Nagy Marianna szociális munkatárs megjegyezte, hogy munkájuk során fontos, hogy felhívják a figyelmet a digitális világ veszélyeire, az egymással folytatott erőszakmentes kommunikációra, ami hosszú távon csökkentheti az iskolai erőszakot is. A szolgálat munkatársai bárkinek segítséget nyújtanak, aki nehéz élethelyzetbe került, függőségi problémája van. Az információnyújtáson túl például szociális ügyek intézésében, egyéni esetkezelésben, kríziskezelésben, önkéntes alapon kezelésbe juttatásban fordulhatnak hozzájuk az érintettek.

A család és a barátok szerepe is fontos

A Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál az ellátásba kerülés névtelenül, önkéntesen történik és ingyenesen vehető igénybe. Ez talán arra motiválhatja azokat, akik szeretnének az életükön változtatni, hogy bizalommal keressék fel a szolgálat segítő munkatársait.

– Tapasztalatunk szerint azok a felnőttek, akik függőségben szenvednek, nehezen kérnek tőlünk segítséget, mert kínosnak tartják. Ügyfeleink között vannak olyanok, akik már eljutottak odáig, hogy nem azzal foglalkoznak, ki mit mond, hanem ők maguk akarnak változtatni az életükön. A család, a barátok szerepe is nagyon fontos, megértéssel, együttműködéssel tudnak leginkább közreműködni. Lelki, segítő beszélgetésre is nagy igény van. Hosszú távú céljaink között szerepel többek között, hogy önsegítő, foglalkoztató csoportokat indítunk majd – mondta el Bergmann Kincső intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában