Átalakítás

2020.02.13. 11:30

A szakképzési rendszer módosításairól tájékoztattak Szolnokon

A közelmúltban jelent meg a szakképzési törvény végrehajtási rendelete, mely a szakképzési rendszer átalakításának és fejlesztésének első nagy lépése.

Szabó Lilla Laura

Pölöskei Gáborné szerint a nagyszabású átalakulás alapjaiban érinti a honi szakképzési rendszert

Fotó: Mészáros János

A változásokról Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a megyeszékhelyen is megosztott néhány gondolatot, a Szolnoki Szakképzési Centrum évértékelő eseményén.

– Hatékonyabb szakképzési rendszerre van szükség, mely a gazdaság igényeit jobban kiszolgálja, elsősorban ez indokolta a változtatások kidolgozását – kezdte Pölöskei Gáborné. Hozzátette, az átalakítás tervezése során a rugalmasságot, az átjárhatóságot tartották szem előtt.

Pölöskei Gáborné szerint a nagyszabású átalakulás alapjaiban érinti a honi szakképzési rendszert
Fotó: Mészáros János

– Lényeges, hogy a kompetenciákra építsünk a képzések során, az oktatást pedig széles bázisra helyezzük. Ez dinamikus átképzéseket, továbbképzéseket tesz lehetővé, mely igen lényeges szempont a gyorsan változó világ és gazdasági környezet kihívásaira történő reagálás során – fejtette ki. Kiemelte továbbá a minőségi tudás szerepét is. A továbbiakban a szakoktatók munkaviszonyának változásáról szintén nyilatkozott.

– A közalkalmazotti rendszer igen merevnek bizonyult, a bértábla sem volt megfelelő. Ráadásul például egy mérnök tanár tudását az ipar pillanatok alatt hasznosítani tudja, így könnyedén elcsábíthatja a pályáról. Az a lehetőség, hogy a szakoktató a szakképző intézménnyel munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban állhat, lehetővé teszi egy magasabb bérkategória elérését – mondta. Az igazgatók pedig javaslatot tehetnek majd arra, hogy az oktatók milyen arányban részesüljenek a béremelésre szánt harmincötmilliárd forintos többletforrásból. Ehhez egy összetett értékelési rendszer segítségét is igénybe vehetik.

A nagyszabású átalakulás tehát alapjaiban érinti a szakképzési rendszert. Az új változásokat idén szeptembertől, felmenő rendszerrel vezetik be, tehát az addigi képzések kifuttatásával. A szakképző intézményeknek két típusa lesz, a szakképző iskola és a technikum. Az új rendszerben az Országos Képzési Jegyzés (OKJ) helyét a Szakmai jegyzék váltja fel. A százhetvennégy alapszakma ismertetésén túl egyebek mellett az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot, a képzés idejét is feltüntetik.

A diákok ösztöndíja is emelkedik

A tanulók az első időszakban, technikumban nyolcezer forintnyi, a szakképzésen tanulók tizenötezer forintnyi ösztöndíjat kaphatnak havonta. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az új rendszerben számos olyan bónuszt helyeztek el, amely hosszú távon segíti a diákok jövőjének tervezését.

– A technikusi vizsga például emelt szintű érettséginek számít, mely a felsőoktatási felvételinél többletpontot jelent. A szakképzés esetében a gyakorlati időszakban a duális partnernél dolgozó tanulók a cégektől kapnak fizetést. Már a nyugdíját is innen számítják – mondta Pölöskei Gáborné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában