dr. Katona Iván öröksége

2020.02.20. 20:00

Élvonalba tartozik a szolnoki Hetényi kórház érsebészete

Közel négy évtizedes múltra tekint vissza az érsebészet története a Hetényi Géza kórházban. Meghonosítása dr. Katona Iván nevéhez fűződik, aki saját nevelésű gárdát épített ki az „utánpótlásból.”

Munkatársunktól

Néhány hónapja költözött új helyére az érsebészet, melyet a dolgozók maguk is csinosítanak

Fotó: Mészáros János

Immár hét esztendeje önállóan működik az osztály, amely tavaly júliusban költözött új helyére, a bal oldali hotelszárny második emeletére.

– Hét éve tartó társbérlet szűnt így meg a sebészeti osztállyal – mondta el dr. Morvai János osztályvezető főorvos.

– Az osztályunk dolgozói, a hozzátartozóikkal karöltve, közösen csinosították, szépítették az új helyet, és alakították ki a családias légkörű folyosórészt, így igazán modern és barátságos környezet várja pácienseinket.

Amint a főorvos hozzátette, a betegek elhelyezése ugrásszerű változást hozott a korábbi évekhez képest, hiszen 2-3 ágyas, saját fürdőszobával rendelkező, tágas, világos kórtermeket alakítottak ki számukra. A közeljövő tervei között szerepel a klímarendszer beszerelése.

A szolnoki érsebészet ráadásul azok közé tartozik, ahol nem küzdenek munkaerőhiánnyal. Ez pedig igen nagy ritkaságnak számít manapság az egészségügyben.

– Jelenleg 12 nővérrel dolgozunk, akik többsége már évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a betegellátás terén. Orvosírnokunk széles rálátással bíró, a napi változásokat nyomon követő szakember. Az újonnan felvett beteghordónk az elmúlt félév alatt bizonyította, hogy jó választás volt, a betegekkel való törődés és empátia, valamint a gyakorlatiasság területén egyaránt. Négy szakorvossal és a szeptemberben érkező rezidenssel kiegészülve olyan létszámot tudunk felmutatni, mely a megyei kórházak sorában szinte egyedülálló – tudtuk meg dr. Morvai Jánostól, aki hozzátette, hogy a társszakmákkal az évek során igen gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki.

– Folyamatban van egy mobil DSA-készülék beüzemelése, mely alkalmas műtét közbeni érfestés, értágítás és stentbeültetés kivitelezésére. Ezzel elértük, hogy megfeleljünk a II. szintű érsebészeti ellátás kritériumainak – emelte ki az osztály vezetője.

– Heti egy kihelyezett szakrendelésünk működik Karcagon, illetve heti két alkalommal Szolnokon, a rendelőintézetben történik a járóbeteg-ellátás.

Néhány hónapja költözött új helyére az érsebészet, melyet a dolgozók maguk is csinosítanak
Fotó: Mészáros János

Az előjegyzési idő két-három hét, ami országos viszonylatban is kiemelkedően jónak számít. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság által vezetett országos statisztikai adatbázisban az igen előkelő 6–8. helyen áll Szolnok. Csak a négy klinika és Miskolc előzi meg. Ennek egyik elismeréseként ez év október 3-án Szolnokra érkezik a társaság által szervezett Országjárás. Ezen a tudományos rendezvényen elismert érsebészek és angiológusok tartanak előadásokat, naprakész információkkal szolgálva a térség orvosai számára.

– Miután az érsebészet évek óta a hiányszakmák első helyén szerepel, 2020 januárjától az egészségügyi kormányzat célzott támogatással, havi rendszerességgel segíti az érsebészeti osztályt működtető kórházakat, így a Hetényit is. Ennek felhasználásával nagymértékben tudunk javítani a személyi és a tárgyi feltételeken egyaránt. Szeretném kiemelni intézetünk vezetésének maximális támogatását, amely lehetővé tette, hogy az érsebészeti osztály a régió meghatározó tényezőjévé váljon. Katona főorvos úr, aki odaföntről figyel bennünket, biztosan örül, hogy az általa 38 éve elültetett mag szárba szökkent és termőre fordult – zárta összegzését dr. Morvai János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában