Jászkunság

2020.02.28. 14:00

Folyamatosan ellenőrzik a közlekedőket, ittas vezetőket keresve

Egymás után két napon is finn módszeres ellenőrzést végeztek a megyei rendőrök Szolnokon. Hétfőn, a reggeli órákban, három perc alatt három ittas gépjárművezetőt is kiszűrtek a forgalomból.

Czakó Nóra

A rendőrök gyakran alkalmazzák a finn módszeres ellenőrzést

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az utóbbi időben megszaporodtak az ittas vezetőkről szóló rendőrségi hírek. Olykor napi szinten érnek tetten a rendőrök olyan sofőröket, akik alkoholos befolyásoltság alatt ültek volán mögé, időnként egy nap többet is.

Ebben az évben már mintegy ötven sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök, tíz esetben pedig balesetet is okoztak az ittas járművezetők. A legsúlyosabb január 18-án történt a 442-es számú főúton. Egy személyautóval közlekedő 24 éves szolnoki lakos letért az útpadkára, majd felhajtott a buszmegálló szegélyére, és szalagkorlátnak ütközött. A járművezetőt és utasát súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott, ezért a vezetői engedélyét elvették.

A megyei rendőr-főkapitányság munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult állapotban közlekedő, szabályszegő járművezetők forgalomból történő kiszűrésére, és a balesetek megelőzésére. Éppen ezért vasárnap finn módszeres ellenőrzést végeztek, ahogy arról hírportálunk is beszámolt. A módszer lényege, hogy egy helyszínen, több rendőr bevonásával minden áthaladó járművet megállítanak, és alkoholszondás ellenőrzést végeznek a sofőrökkel szemben. A közúti kontroll csak a járművezető ittasságára korlátozódik, így aki nem fogyasztott alkoholt, azonnal továbbhaladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintettet félreállítják, és vele szemben eljárást kezdeményeznek.

Mári Ilona megyei rendőrségi sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a rendőrök négy óra alatt 429 járművezetőt ellenőriztek, akik közül egy sofőr ellen büntetőeljárást indítottak, és vezetői engedélyét a helyszínen elvették. Négy gépjárművezetővel szemben pedig közigazgatási bírságot szabtak ki az alkoholszonda pozitív eredménye miatt.

Hétfőn a reggeli órákban is finn módszeres ellenőrzést végeztek a rendőrök Szolnok belterületén. Három perc alatt három olyan gépjárművezetőt ellenőriztek, akiknél az alkoholszonda pozitív értéket mutatott. A sofőrök vezetői engedélyét a helyszínen elvették, és járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt indult eljárás ellenük.

Mint az esetekből is kitűnik, a rendőrség napszaktól függetlenül, folyamatosan végzi az ittas járművezetők kiszűrését. Kosztyó Gábor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a rendőrség évek óta hangsúlyozza, hogy hazánkban zéró tolerancia van érvényben.

– Ez azt jelenti, hogy Magyarországon nem megengedett járművezetés közben, illetve azt megelőzően sem a szeszes ital fogyasztása. Az alkoholnak olyan hatásai vannak az emberi szervezetre, amelyek jelentősen rombolják az észlelési, cselekvési képességeket, így nő a balesetek bekövetkezésének kockázata. Az ittas vezetők folyamatosan időzített bombaként közlekednek az utakon – hangsúlyozta az osztályvezető. – Soha ne üljön ittasan a volán mögé, valamint olyan járműbe sem, amelyet láthatóan ittas személy vezet. Ez utóbbi esetben a lehetőségeikhez mérten próbálják megakadályozni, hogy a sofőr elinduljon a járművel. Emellett a vendégségbe érkezőket, ha tudjuk, hogy járművel érkeztek, ne kínáljuk alkohollal!

Egy állapotos lány is életét vesztette a fegyverneki frontális karambolban

A rendőrség másfél hete fejezte be annak a halálos balesetnek a vizsgálatát, amely tavaly november 13-án történt a 31-es számú főúton, Jászberény külterületén. A frontális karambolban ketten vesztették életüket, a vétkes sofőr pedig súlyos sérülést szenvedett. Mint kiderült, a helyi lakos ittasan ült a volán mögé, valamint gyorsabban is hajtott a megengedett sebességnél. A férfit halált okozó, ittas állapotban elkövetett, közúti járművezetés bűntett elkövetése miatt állították bíróság elé.

Nem volt már kit felelősségre vonni annál a tavaly május végén, a 4-es számú főúton, Fegyvernek külterületén történt balesetnél, ahol a két járműben utazó hat személy egyike sem élte túl a frontális karambolt. A vizsgálatok megállapították, hogy mindkét sofőr ittasan vezetett. A balesetben egy 17 éves állapotos lány, egy 13 éves és egy 17 éves fiú, illetve egy 21 éves férfi is életét vesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában