több pénz alapellátásra

2020.02.20. 07:00

Tizennégy tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van a megyében

Idén már a megemelt havi rezsitámogatást kapják az alapellátásban dolgozó fogorvosok. Vagyis, a korábbi 130 ezer helyett praxisonként 380 ezer forintot fordíthatnak működésükre a rendelők.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Erre azért volt szükség, mert a háziorvosihoz hasonlóan magas a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma is. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete szerint ez a bővítés csak első lépésként fogadható el.

– Miután igénybe vehettem a fogorvosok számára is elérhető letelepedési támogatást, visszatértem az alapellátásba. Örömmel tapasztaltam, hogy nem csak ez a fajta egyszeri támogatás nőtt, hanem a havi finanszírozás is elég komolyan megemelkedett a rezsitámogatásnak köszönhetően – mondta az elmúlt időszakban tapasztalható változásokról dr. Ágotai Ede, Újszászon praktizáló fogorvos.

– Nagyon örültem a rezsitámogatás emelésének, de nyilván nem vagyok teljesen elégedett. Ugyanis a beavatkozások után járó pontok forintértéke évtizedek óta nem változott. De! Amióta betöltöttem az ötvenedik életévemet, rájöttem, nem is olyan nagy baj, ha nem a teljesítményt, hanem az alapot emelik. Mert egy bizonyos kor után már előjönnek a betegségek. Vagy óriási probléma volt a fiatal női fogorvosoknál az, hogy a szülési szabadság alatt, ha nem tudták helyettesíteni, nem volt bevétele a praxisnak. Most azt kell mondanom, ha ilyen történik – mert helyettest még mindig nagyon nehéz találni –, legalább a vállalkozás túlél néhány hónapig – tette hozzá a szakember.

A Fegyverneken dolgozó dr. Polgár Anita szerint viszont ugyanolyan fontos lenne a beavatkozások után járó pontok forintértékének növelése is.

– Erre egy példa: foghúzásra például a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő háromszáz forintot ad. Ebből az összegből kellene kigazdálkodni az érzéstelenítő, a tű, a fecskendő, az egyszer használatos pohár, a kesztyű és géz árát. A havi kétszázötvenezer forinttal megemelt rezsitámogatás szerintem nem megoldás az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak, a megoldást mind az alapfinanszírozás, mind az ellátás után járó pontok értékének a megemeléseben látnám – vélekedett a gyermekeket és felnőtteket is egyaránt ellátó fogorvos.

Az országban mintegy kétezer-nyolcszáz alapellátó fogorvosi praxis van, az idei januári adatok szerint ebből kétszázharminchat tartósan betöltetlen. Megyénkben jelenleg tizennégy praxis áll évek óta üresen. A helyzet megoldása érdekében a rezsitámogatás emelésén kívül több intézkedés is történt az elmúlt években. 2017-től a fogorvosoknak is elérhetővé tették a tizenkettőtől húszmillió forintig elnyerhető letelepedési pályázatot, tavaly év végén pedig a heti harminc órában működtetett, közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelők másfélmillió forint egyszeri juttatást kaptak.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A háziorvosokéval azonos mértékű emelést szeretnének

– Nehéz megítélni, hogy a rezsitámogatás emelése mennyire segít az üres praxisok betöltésében – válaszolta kérdésünkre dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke.

– Arra remélhetőleg pozitív hatást gyakorol, hogy nem növekszik tovább a számuk. Véleményünk szerint a jelenlegi finanszírozásbővítés csak első lépésként fogadható el a kormányzat részéről, hiszen még így sem zárult a háziorvosi és fogorvosi ellátórendszer finanszírozása között kialakult olló. Amennyiben a továbbiakban az alapellátás többi résztvevője, vagyis háziorvosok és házi gyermekorvosok emelésben részesülnek, akkor a fogorvosoknak szánt juttatásnak együtt kell mozognia annak mértékével – mondta az elnök.

Hozzátette, a háziorvosi korfához hasonlóan az országos és így valószínűsíthetően a megyei fogorvosok kiöregedése is indokolja a további beavatkozásokat, mivel az alapellátásban dolgozó fogorvosok átlagéletkora szinte pontosan megegyezik a háziorvosokéval, vagyis ötvennyolc-hatvannégy év.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában