Jászkunság

2020.03.22. 07:00

A tiszta víz szerepe ezekben a hetekben fokozottan felértékelődik

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. Bár az évforduló idei szlogenje: „Víz és klímaváltozás”, ezekben a napokban a „Moss kezet!” mondatot halljuk a legsűrűbben.

Napjaink egyik legfontosabb természeti kincse a tiszta ivóvíz.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Legtöbbünk számára természetes, hogy ha otthon megnyitjuk a csapot, abból tiszta, biztonságosan fogyasztható, iható víz folyik – olvasható a Tiszamenti Regio­nális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) összeállításában. De vajon tudjuk-e, honnan „jön” a víz és mi mindenen megy keresztül, mire poharunkba töltjük?

A megye egyik vízszolgáltatója, a TRV Zrt. kollégái magyarázzák el a folyamatot. Ahogy mondják, a szolgáltatott ivóvíz jórészt felszín alatti, védett vízzáró rétegből származik. Mélyről és biztonságos helyről érkezik a felszínre, így modern korunk szennyeződései nem érhetik el, ráadásul elég régen szivárogtak le a mélybe, akkor került a talajba, amikor még nyoma sem volt az emberiség környezetszennyező tevékenységének.

Éppen emiatt nem lehetnek az innen származó vizek szennyezettek, hormon- vagy gyógyszerszármazék tartalmúak. Ellenben tele vannak értékes ásványi anyagokkal. A kitermelt nyersvíz nagy része ásványi anyag-tartalmat tekintve bármelyik palackozott ásványvízzel felvehetné a versenyt. Mi akkor a különbség a kettő között? Az, hogy a nyersvizet a kitermelés után korszerű vízkezelő technikával minden esetben meg kell még tisztítani. Jellemzően kémiai beavatkozással és szűréssel távolítják el azokat az anyagokat, melyek túllépik a törvényben szabályozott határértéket.

Természetesen az ellenőrzés sem maradhat el. A TRV Zrt. akkreditált laboratóriuma havonta, a megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Főosztálya pedig negyedévente végez vizsgálatot szúrópróbaszerűen. Ha véletlenül – bármilyen paraméter esetén – határértéktúllépést tapasztalnak, azonnal intézkednek. Szerencsére ilyen nagyon-nagyon ritkán fordul elő. Ezek alapján érthető, miért az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Ezek ismeretében érdemes elgondolkodni azon is, muszáj-e megvásárolni a PET-palackos ásványvizeket, újabb és újabb mennyiségű műanyaggal terhelve Földünket?

A TRV Zrt. (és mindegyik más vízmű) mindent megtesz annak érdekében, hogy mindig, minden körülmények között egészséges víz folyjék a csapokból. Munkájukat azonban önök is segíthetik felelős magatartással, környezetük tisztaságának megőrzésével, helyes csatornahasználattal. Ne szemeteljenek például. Egyetlen eldobott cigarettacsikk egy köbméter talajvizet képes elszennyezni.

Soha ne öntsenek a vécébe permetszert, mérget, gyógyszert, festéket, hígítót és benzint! Ezek elpusztítják a tisztítást végző szervezeteket, károsítják a befogadó vizek élővilágát. Veszélytelen dolognak tűnik a törlőkendő, pedig a toalettbe dobva komoly károkat okozhat – a szennyvíz átemelő szivattyúk járókerekére csavarodhatnak fel, amelyek megállíthatják a motort. Ilyenkor bizony Önnél is akadozhat a szennyvízelvezetés. A használt étolajat is inkább a gyűjtőpontokon adják le. Gondolták volna, hogy egyetlen csepp étolaj több száz liter vizet képes elszennyezni?

Érdekességek a víz világából:

  • A kalóriamentes vízzel szemben a különböző energiaitalok literenként 40 teáskanál cukrot tartalmaznak. Ennek ellenére rendkívül népszerűek a fiatalok körében. Ez a cukormennyiség hatszor több, mint amit a felnőtteknek ajánlanak egy nap.
  • Ha egyetlen cseppbe gyűjtenénk a Föld teljes vízkészletét, a csepp 1400 kilométer átmérőjű volna. A fogyasztható vizeink mennyisége szinte eltörpül e mellett: az édesvíz-csepp csak 42 kilométer átmérőjű lehetne.
  • Az a pohár finom tea, melyet most fogyaszt, egykor esőként csordogált le egy T-rex nyakán. Később Julius Caesar, Mátyás király, Kossuth Lajos is ebből a vízből kortyolgatott. Földünk ugyanis zárt rendszerű: a víz, ami évmilliókkal ezelőtt is jelen volt bolygónkon, nagyrészt ma is itt van.
  • Egy köbméter víz ezer liter. Ennyi vízzel pontosan 2000 darab fél literes műanyag palackot lehet megtölteni. Egy köbméter víz átlagosan 600 forintba, ugyanennyi palackos víz kettőszázezer forintba kerül.
  • És ne feledjék: Afrika egyes országaiban 16 órát gyalogolnak a nők minden alkalommal ivóvízért. Mi szerencsések vagyunk, nekünk elegendő csak megnyitni a csapot. A Föld vízkészlete azonban véges, ne pazaroljuk, vigyázzunk rá, amíg tehetjük!

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában