hulladék

2020.03.04. 07:00

Illegális lerakók csúfítják Abony határát

Kemény fellépést sürget a város azokkal szemben, akik illegálisan helyezik el a hulladékot Abony területén. A látképet csúfító szeméthalmok főként a település külső részein okoznak problémát, ám az egyik belső útszakasz is érintett.

Hartai Gergely

Fábián Márton Zoltán mutatja annak a leselejtezett villa- mosnak a darabjait, melyet vasárnap „hagytak ott” a város határá- ban, vele együtt elektromos hulladékoktól, köztük egy számítógép klaviatúrájától is megszabadultak az ismeretlenek

Fotó: Mészáros János

Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy véget vessen az Abonyban tapasztalható illegális szemétlerakásnak, mely napjainkra sajnos ipari méreteket öltött – ecsetelte lapunknak Lőrinczy Veronika. A polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta, hogy intézkedéseik hatására már valamelyest csökkent az erdőkbe és az utak mellé frissen kihelyezett szemét állománya. A közterület-felügyelet és a városfejlesztő iroda munkatársai ugyanis a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a civilekkel és a vállalkozókkal minden eszközt megragadnak, hogy sikerrel kutassák fel az elkövetőket.

Fábián Márton Zoltán, kezében egy villamosajtó-darabbal
Fotó: Mészáros János

– A rendőrség és a közterület-felügyelet közös akciójának köszönhetően volt egy sikeres felderítés a közelmúltban. Elkapták az erdőben illegális hulladékot elhelyezőket, akik ellen eljárás is indult – részletezte a szóvivő. A veszélyeztetett térségekben egyébként folyamatosan járőröznek az illetékes szervek. Céljuk egyrészt az illegális hulladék elhelyezésének megakadályozása, másrészt pedig egy hulladéktérkép készítése, hogy pontosan meg lehessen határozni a lerakással leginkább érintett pontokat. Kérdésünkre, miszerint hol a legsúlyosabb a szemétprobléma, megtudtuk, elsősorban a város külterületi részein alakultak ki törvénytelen lerakóhelyek. Emellett azonban belterületen, a Kistemető közelében lévő egyik útszakasz is érintett.

Fábián Márton Zoltán mutatja annak a leselejtezett villamosnak a darabjait, melyet vasárnap „hagytak ott” a város határában, vele együtt elektromos hulladékoktól, köztük egy számítógép klaviatúrájától is megszabadultak az ismeretlenek Fotó: Mészáros János

– A város egy év alatt négymillió forintot költött az illegális szemétlerakók felszámolására. Ezt inkább játszótérépítésre szeretnénk fordítani – mutatott rá Lőrinczy Veronika. Hozzátette, hogy a településen szerencsére akadnak példamutató kezdeményezések a környezet rendezésére. Nemrégiben például egy helyi vállalkozó a munkatársaival vitte el a szemetet az egyik abonyi erdő tisztásáról. Ők csaknem egy hétig dolgoztak a területen. Az önkormányzat közösségi oldalán számolt be arról, hogy ismeretlen elkövetők a napokban egy villamos maradványaitól szabadultak meg Abony határában, Újszilvás felé menet. A járműből származó ajtókat „nemes egyszerűséggel” az erdőbe dobták. Mint írják, a nem mindennapi esetről értesítik a hatóságokat.

A lakók segítségét is kérik a probléma megoldásához

Pető Zsolt polgármester korábban közleményben hívta fel a helyiek figyelmét arra, hogy semmiképpen se fogadjanak el bizonytalan ajánlatot, és szemetüket ne vitessék el kétes tevékenységet végző vállalkozással. Kéri továbbá a városlakókat, hogy ha tudomásuk van arról, hogy egyesek illegális szemétszállítást, hulladékelhelyezést végeznek a településen, jelezzék azt – akár anonim módon is – a hivatal elérhetőségén. A hulladéklerakások miatt megkerestük a rendőrséget is azzal, hogy Pest megye déli szegletének településein (Abony, Törtel, Jászkarajenő, Újszilvás) hány esetben kellett intézkedniük az elmúlt időszakban.

– 2019-ben a jelzett települések vonatkozásában a rendőrség két esetben indított eljárást hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt – tájékoztatott Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában