kóbor ebek

2020.03.09. 14:00

Ivartalanítási akciót hirdetett a törökszentmiklósi alapítvány

Már lehet jelentkezni arra a pályázatra, melyet a napokban hirdetett meg a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány. A szervezet 750 ezer forintos keretösszeget kapott német társszervezetétől arra a célra, hogy azok a gazdák akik nem engedhetik meg maguknak az ivartalanítás sokszor több tízezer forintos költségét, elvégeztethessék a beavatkozást.

Molnár-Révész Erika

Kovács Klaudia, az alapítvány elnöke szerint a kapott összegből 35–40 kutyánál lehetne elvégezni a beavatkozást

Fotó: Mészáros János

– Nagy szükség lenne városunkban arra, hogy minél több kutyát ivartalanítsanak. Rengeteg eb szaladgál a település egyes részein, főleg tavasszal és ősszel, hiszen sok elkóborol a háztól azért, hogy „párt találjon.” Egy ivartalanított állat ilyet nem csinál, és abban is segít ez a beavatkozás, hogy ne szülessen annyi kölyökkutya, amikkel később nem tudnak mit kezdeni. Egy szuka kutya akár nyolc-tíz kölyköt is világra hozhat évente – mondta a törökszentmiklósi Felföldiné Ratkai Andrea. Ő maga is nagy állatbarát, ezért szívből üdvözli az állatvédő alapítvány pályázati lehetőségét.

– Nagyon jó dolognak tartom, örülnék, ha sokan élnének vele. Én megengedhetem magamnak az ivartalanítás költségét, ezért nem is pályázok, de sokan nem tudják kifizetni, meghagyom nekik ezt a lehetőséget – tette hozzá.

A kutyák ivartalanításának költsége nagyban függ az állat méretétől és nemétől. Egy kan kutya esetében olcsóbb, általában 10–15 ezer forint, ám a szukánál jóval magasabb az összeg. Egy nőstény ivartalanítása átlagosan 20–40 ezer forintba kerül. Ezt pedig sokan nem tudják kifizetni, pedig a beavatkozással sok problémát meg lehetne előzni.

– Telt házzal működünk – mondta a pályázatot meghirdető Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány elnöke, Kovács Klaudia.

– Nagyon sok kutyánk van már most is, az az igazság, hogy már kölyköt sem nagyon tudunk elhelyezni. Az elmúlt három hétben tizenöt-húsz kölyök került hozzánk, és fejlett kutyával is tele vagyunk. Elég sok a kóbor eb a városban, viszont közülük rengeteget haza is viszünk, mert jobb esetben csip van bennük, rosszabb esetben nem, de tudjuk, hogy melyik házba tartoznak, vagy jelentkeznek értük. A hetven százalékuk nem kóbor kutya, van gazdájuk – hangsúlyozta az állatvédő.

Az alapítványnál úgy számolnak, hogy az ivartalanításra szánt hétszázötvenezer forintos keretösszegből körülbelül harmincöt-negyven kutyánál lehetne elvégezni beavatkozást, ha a húszezer forintos átlagot veszik alapul. A pályázatra már lehet jelentkezni, az alapítvány közösségi oldalán keresztül, ahol megtalálhatóak a részletek is.

Kovács Klaudia, az állatvédő alapítvány elnöke
Fotó: Mészáros János

Mint azt korábban többször is megírtuk, a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány munkatársai áram és víz nélkül kénytelenek gondozni telephelyükön a mentett kutyákat.

Tavasszal dől el, hogy maradhatnak-e vagy költözniük kell

Négy éve ­vágta át a szomszédos telken dolgozó munkagép a villanyvezetéket, azóta nincs áram. Több éve nem tudják, hogy menniük kell vagy maradhatnak az önkormányzati tulajdonú területen, emiatt nem tudtak hozzákezdeni a probléma megoldásához. A város ugyanis befektetési céllal fejleszti a volt Vegytek-telepet, ahol a menhely is van.

– Utoljára tavaly ősszel tárgyaltunk erről az önkormányzattal. Abban állapodtunk meg, hogy a Vegytek fejlesztési program függvénye, hogy maradhatunk-e vagy költözünk kell. Ezt tavasszal, várhatóan áprilisban tudják megmondani, akkor érnek majd abba a tervezési fázisba, amikor kiderül, szükség van-e a mi ezer négyzetméteres területünkre, vagy sem. Ha költözünk kell, már csak az új helyen kezdenénk bele a fejlesztésekbe, közművesítésbe, ha maradhatunk – és nekünk ez lenne a legjobb –, akkor a döntés után végre bevezethetjük a villanyt és a vizet is, szép sorban – válaszolta kérdésünkre Kovács Klaudia, a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában