magyar ápolók napja / galériával

2020.03.01. 11:30

Rangos elismeréseket is átadtak a megyeházi ünnepségen

Különleges esemény helyszíne volt pénteken a megyeháza díszterme. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezete tartott ünnepséget a magyar ápolók napja alkalmából. 

Szabó Lilla Laura

Fotó: Csabai István

Február tizenkilencedikét a Magyar Országgyűlés 2014-ben nyilvánította a magyar ápolók napjává, amelyet a szervezet Szolnokon is minden évben megünnepel.

A megyebeli egészségügyi intézmények dolgozóit látták vendégül a magyar ápolók napja alkalmából megrendezett ünnepségen
Fotó: Csabai István

– Évek óta szervezett formában, a megye valamennyi intézményével összefogva rendezzük meg az eseményt – mondta Dankó Zsuzsanna, a kamara területi elnöke. Az eseményt köszöntőgondolatokkal nyitották meg. Elsőként dr. Suba László térségi igazgató szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében kitért az ápolók munkájának kiemelkedő fontosságára.

A következőkben Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. Őt dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója követte. Hangsúlyozták, hogy az ápolók munkája a szakmai felkészültség mellett a betegek lelkét érintő ápolás miatt is elismerésre méltó. Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, valamint dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet megbízott főigazgatója szintén megköszönte a szakemberek munkáját. Szánti Istvánné, a MESZK országos elnökségének járóbeteg-ellátási alelnöke is megosztott néhány ünnepi gondolatot.

A köszöntők után Kállai Dorina adott zenés műsort a jelenlévőknek. A fiatal lány a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolájának kilencedik évfolyamos diákja, aki ápolónak tanul.

Ezután az elismerések átadása következett. Hárman vehették át a Magyar Ápolási Egyesület megyei ezüst díját. Közülük elsőként Kátainé Fülöp Éva, a Hetényi Géza Kórház csecsemő- és gyermekosztályának gyermekápolója. Majd Karmacsiné Orbán Henrietta, a karcagi Kátai Gábor Kórház mozgásrehabilitációs szakápolója következett. Harmadikként Sebők Ildikó, szintén a karcagi intézmény asszisztense kapta meg az elismerést. A megtisztelő, Megye Ápolója címet Somodi Ferenc, a megye egyik leghosszabb ideje rohamkocsizó mentőápolója vehette át, aki huszonhat éve teljesít szolgálatot. Az eseményen külön köszöntötték a napokban miniszteri elismerő oklevéllel kitüntetett Hetényi Géza Kórház újszülött részlegének dolgozóit is.

A Magyar Ápolási Egyesület megyei ezüst díja
Fotó: Csabai István

Tábori kórházak felállítását segítette

Február 19-e a Magyar Ápolók Napja, Kossuth Zsuzsanna születésnapja. Testvére, Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre 1849-ben, és felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vezesse a tábori kórházak ápolási felügyeletét. Így ő lett az első országos főápoló. A fiatal nő az országot járva igyekezett minél nagyobb segítséget adni az ellátási körülmények javításához, emellett odaadóan ápolta a sebesülteket. Több mint hetvenkét tábori kórház felállításában segédkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában