baptista robotika

2020.03.02. 07:00

Robotokat építenek és programoznak a törökszentmiklósi kisdiákok

Két kategóriában kölcseys gyerekek is sikeresen versenyeztek a Baptista Szeretetszolgálat robotikacsapatában, a napokban Budapesten tartott Magyar Ifjúsági Robotkupán. Szabó Alexa és Bander Ferenc ötödik osztályos tanulók tavaly kezdtek el robotokkal foglalkozni, amikor iskolájuk, a törökszentmiklósi Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája robotikaoktatást indított.

Molnár-Révész Erika

Bander Ferenc és Szabó Alexa robotikacsoportos tanulók egy-egy arany- és ezüstéremmel térhettek haza a fővárosi Magyar Ifjúsági Robotkupáról

Forrás: Beküldött fotó

– Jól hangzott, hogy saját magunk készíthetünk robotokat, hiszen otthon is nagyon szeretek építgetni – mondta az ötödik osztályos Bander Ferenc arról, miért jelentkezett a robotikaoktatásra. Ő az egyik kölcseys kisdiák, aki szép eredményekkel tért haza a fővárosban tartott Magyar Ifjúsági Robotkupáról.

– Egy labirintuskövető robotot és egy vonalkövető robotot építettünk. Az első lényege, hogy a robot ne menjen neki az akadályoknak, a vonalkövető robotnak pedig le is kell győznie azokat. Menet közben nem lehet irányítani, előre be kell programozni a robotok mozgását – mesélte a versenyről.

A programozás a legnehezebb része a feladatnak, de éppen ezt kedveli annyira a csapat másik tagja, a szintén ötödikes Szabó Alexa.

– Nekem a programozás része a kedvencem. A számítógépen van egy olyan alkalmazás, amelybe be kell írni, hogy mikor, merre forduljon a robot, vagy ha meglát egy akadályt, akkor álljon meg – avatott be a részletekbe Alexa, aki Ferenchez hasonlóan felnőttként is ezzel szeretne foglalkozni.

– Iskolánkban tavaly indult szervezett formában a robotika oktatása, tehát a gyerekek negyedikesként kezdték el tanulni. Induláskor egy csoportunk volt, de már akkor csatlakoztak tagjai az országos baptista robotikacsapatba, melynek felkészítője Abán Csaba, a Baptista Pedagógiai Intézet munkatársa. A múlt évi versenyen két negyedikes versenyzőnk kijutott a hannoveri Európa-bajnokságra, ahol egy harmadik és egy ötödik helyezést értek el. Idén már két csoportot tanítunk, egy tízfős kezdőt és egy nyolcfős haladót – mondta a robotikaoktatásról a gyerekek egyik felkészítő tanára, Szabó Zoltánné.

A mostani megméretésen a kölcseys kisdiákok két nagyobb budapesti tanulóhoz csatlakozva, két kategóriában első és második helyezést értek el. Itt azonban nincs vége a versenyeknek, májusban Portugáliába utaznak az Eb-re, valamint a májusi Robot­olimpiára is készülnek, a foglalkozásokon most szumózó robotokat építenek.

Bander Ferenc és Szabó Alexa robotikacsoportos tanulók egy-egy arany- és ezüstéremmel térhettek haza a fővárosi Magyar Ifjúsági Robotkupáról
Fotó: Beküldött fotó

A Baptista Szeretetszolgálat világszerte számos mentési műveletben vesz részt, a veszélyes szituációk miatt ma már egyre gyakrabban használnak a mentéshez robotokat. A diákok ezek kicsinyített másait készítik el, ezért a baptista iskolák robotikacsoportos tanulói minden rangos versenyen szerepelnek.

Haladnak a korral: táblagépek segítségével tanulnak

Már hatodik osztályosok azok a gyerekek, akik első osztályos korukban kezdtek a hagyományos módszer mellett táblagépek segítségével tanulni a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolájában.

– Nagyon szeretjük, mert sokkal színesebbé teszi az órákat, valamint játékosabbá válik a tanulás. Ráadásul a számítógépek világa ma már része a gyerekek mindennapjainak. Ezzel a módszerrel azt is megtanítjuk, hogy miként lehet a technikát hasznos dolgokra, például tanulásra is használni. Az eredmények azt mutatják, hogy fontos ez a fajta tudás, mert felsős diákjaink nagyon szép eredményeket érnek el a különböző informatikai versenyeken – mondta a különleges módszerről Szabó Zoltánné informatikatanár, a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája igazgatóhelyettese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában