Szolnoki fiatal is tagja a sikeres kutatócsoportnak

Fontos bejelentést tettek a napokban magyar tudósok. A különleges kutatócsoport tagjainak sikerült meghatározni a teljes genetikai állományát egy magyar betegből származó koronavírusnak.

Rimóci Ágnes

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

„Megvan az első genom.” – robbant a hír a médiában a minap. Laikusként talán nem tudjuk mit jelent ez pontosan, de azt mindannyian érezzük, hogy pozitív és a jelenlegi helyzetben még inkább nagyon fontos dologról van szó.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai Kutatócsoportja és a PTE virológus szakemberei megtalálták az első magyar genomot. Mindezt Jakab Ferenc, a virológiai kutatócsoport vezetője jelentette be.

– Sikerült meghatározni a teljes genetikai állományát egy magyar betegből származó koronavírusnak – mondta el a szakember.

Ő és munkatársai megfeszített munkával, olykor éjszakákon át kutatva érték el ezt az eredményt. Azt, amelyből egy szolnoki fiatalember is kivette a részét. Szűkebb hazánk méltán lehet büszke Urbán Péterre, a volt verseghys diákra, ugyanis az ő keze nyoma is ott van a sikerben. Péter a bioinformatikai team tagja.

Urbán Péter is részt vesz a kutatásokban
Fotó: Beküldött fotó

Megkeresésünkkor elmondta, hogy sok pozitív visszajelzést kaptak, nagyon köszönik mindenkinek a támogatást. De milyen érzés ez belülről a kutató számára?

– Természetesen számunkra is nagy örömet okozott, hogy Magyarországon elsőként sikerült ezt végrehajtani. – Az általunk használt módszer hatékonyan működik, ezt körültekintően teszteltük, általában ez a legizgalmasabb kérdés az első kísérletnél. A laboratóriumunk tehát készen áll az újabb minták úgynevezett szekvenálására és elemzésére – mondta el a szolnoki származású kutató.

S hogy miért fontos a mostani eredmény? Mert ez alapvető pillére bármely kutatási-fejlesztési vagy járványtani vizsgálatnak. Innentől például nyomon követhető, miként reagál valamely kísérleti hatóanyag által célzott része a vírusnak, milyen gyorsan változik, hogyan érdemes dinamikusan alkalmazkodni ehhez, és melyek a legjobb, legstabilabb támadási pontok.

Mesél továbbá a vírus útjáról, családfájáról, betegről betegre követhető a vírus leszármazása és természetes változásai. Lehetőséget ad a további komplex evolúciós vizsgálatokra. Lépés az antivirális szerek és az esetleges vakcinafejlesztés felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában