A megyei piacok zavartalan működésének biztosítását kéri a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok Szolnok Megyei Szervezete levélben kereste meg a megyei országgyűlési képviselőket, megyei polgármestereket – tájékoztatta hírportálunkat Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A kialakult koronavírus járvány kapcsán hozott megelőző intézkedések rendkívül nehéz helyzetbe hozták a kézműves helyi termékeket előállító kamarai tagokat is. A piaci lehetőségek beszűkülése, a piacvesztés miatt nagyon sok termelő léte, megélhetése vált bizonytalanná.

Az év ezen időszakában a vidéki településeken is széles skálája található a szezonális zöldségféléknek, továbbá jelentős mennyiség lehet füstölt áruból, tejtermékekből, sajtból, egyéb, élelmiszer-alapanyagul szolgáló termékekből is.

Problémát jeleztek továbbá az egynyári virágkertészettel, valamint a palánta előállítással és neveléssel foglalkozó kamarai tagok is.

A szervezet javasolja a házikertek, zártkertek, gyümölcsösök fokozott művelését, hasznosítását, az iskolakertek régi hagyományokra épülő újraindítását. Május hónapban kedvező palántaárusítást is szerveznek, igény szerint.

A fenti termékkör piacra jutásának elősegítése, továbbá a helyi lakosság kiváló minőségű élelmiszerrel történő ellátása érdekében kérik a megyei országgyűlési képviselőket és polgármestereket – természetesen az egészség- és járványvédelmi szabályok betartása mellett – mérlegeljék a településen működő piac működésének további zavartalan biztosítását, illetve esetlegesen a fenti termékkörök vonatkozásában az árusítás engedélyezését.

A fenti intézkedés nagyban segíti a kis- és őstermelők piacra jutását, mindennapi megélhetését, a lakosságnak jó minőségű termékekkel való ellátását. Ami hazai termék a biztonságot szolgálja, erősíti a nemzeti összetartozást – olvasható a NAK levelében.

Hubai Imre hozzátette, a visszajelzések alapján azt tapasztalják, hogy a helyi polgármesterek maximálisan támogatják a kezdeményezésüket, és minden lehetőséget kihasználva segítik a helyi piacok folyamatos működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában