zavartalan működés

2020.04.24. 07:00

A roffi óvodában pótolni tudták a távozó szakembereket

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír tavaly karácsony előtt, miszerint egyszerre nyújtotta be a felmondását a tiszaroffi óvoda négy óvodapedagógusa és egyik pedagógiai asszisztense. Az eset akkor megbolygatta a Tisza-parti község békéjét. Úgy tűnik, azóta helyreállt a rend, az intézmény pedig zavartalanul működik.

Ujvári László

Mindenkit határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatnak a tiszaroffi óvodában

Fotó: Ujvári László

Tavaly augusztusban az akkori polgármesternél jelezték a Tiszaroffi Baptista Általános Iskola és Óvoda óvodapedagógusai, hogy benyújtják felmondásukat, amennyiben az intézmény nem kerül vissza az önkormányzat fenntartásába. A képviselő-testület akkor úgy döntött, hogy 2020 szep­temberétől a helyhatóság átveszi az óvoda üzemeltetését. Az októberi önkormányzati választás után azonban váratlan fordulatot vett a történet.

Az új testület hatályon kívül helyezte az augusztusi rendeletet, mellyel pont került az ügy végére. Ez pedig maga után vonta, hogy az óvoda említett munkatársai – tartva korábbi ígéretüket – benyújtották a felmondásukat. A hír megosztotta a községet, voltak, akik megengedhetetlennek tartották a képzett pedagógusok elvesztését, mások pedig új szakemberek bevonásán dolgoztak.

– Villámcsapásként ért a hír tavaly nyár végén, mikor az óvoda munkatársai engem megkerülve keresték meg problémájukkal a településvezetőt – mondta hírportálunknak Patocskai László, a Tiszaroffi Baptista Általános Iskola és Óvoda igazgatója. – A faluban az a hír terjedt el tévesen, hogy az intézmény mondott fel a pedagógusoknak, pedig ez éppen fordítva történt – jegyezte meg.

Felmondásukat hivatalosan nem indokolták, az intézményvezető meglátása szerint nem voltak komolyabb viták a felek között, megadta munkatársainak a nekik járó tiszteletet.

Mindenkit határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatnak a tiszaroffi óvodában
Fotó: Ujvári László

– Terjedtek olyan hírek, hogy kiabáltam és tiszteletlen voltam velük. Ezeket határozottan visszautasítom, ezek rágalmak – hangsúlyozta. – Annyiban érzem hibásnak magam, hogy talán többet foglalkozhattam volna velük. Nem tudtam elég időt fordítani rájuk – állapította meg.

Úgy gondolja, ha bármilyen probléma merült volna fel az óvodai munkaközösségen belül, akkor azzal először őt, mint intézményvezetőt kellett volna megkeresni. Ugyanakkor határozottan állítja, hogy ilyen megkeresés hozzá nem érkezett.

– Szakmai teljesítményüket részemről nem érte kifogás. Munkájuk színvonalát mutatja, hogy az óvodánk egy kiválóan akkreditált tehetségpont – mutatott rá Patocskai László.

Nem szeretett volna a nyilvánosság előtt beszélni a történtekről, most azért határozta el magát, mert szeretnék tisztázni a félreértéseket és nyugodtan dolgozni.

– Kizárólag a gyermekek nevelésére összpontosítunk, biztosítva számukra a legjobb körülményeket és feltételeket – húzta alá. – Tiszaroff egy gyöngyszem itt, a Tisza partján, nem áll a település érdekében tovább korbácsolni a kedélyeket – tekintett előre. – Sajnálom, hogy a kollégáink elmentek, de szívből örülök neki, hogy kivétel nélkül mindannyian el tudtak helyezkedni – jegyezte meg.

Az intézmény működése azóta is zavartalan, sikerült pótolni a távozó szakembereket. A régi munkaközösségből három dajka és egy pedagógiai asszisztens jelenleg is az óvoda alkalmazottja.

– Nagy dolog, hogy tíz nap alatt sikerült felállítani egy új csapatot, ami nem könnyű feladat a mai helyzetben, mikor hiány van a pedagógusokból – mutatott rá. – Jelenleg négy óvónő, egy gyógypedagógiai, valamint két általános pedagógiai asszisztens dolgozik az óvodában – részletezte.

Kedvezőek a tapasztalatok

A működésben annyi változás történt, hogy az intézmény keretein belül az óvoda ma már egy szakmailag önálló egységet képez, melynek vezetését az egyik mesterpedagógus látja el. Így a Tiszaroffi Baptista Általános Iskola és Óvoda mindennapjait az intézményvezető mellett egy iskolai és egy óvodai igazgatóhelyettes irányítja.

– Az eddigi tapasztalatok alapján ez egy jó lépésnek tűnik – összegezte a tanulságokat, hozzátéve: mindenki határozatlan idejű munkaszerződéssel látja el feladatát, ami cáfolja a korábbi állítást, miszerint csak ideiglenesen sikerült megoldani a távozó szakemberek pótlását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában