Aggodalmainkat, konfliktusainkat felerősíti a vírusveszély

Bár sokan nem veszik komolyan a kockázatokat, a koronavírus-veszély, és az annak kapcsán hozott intézkedések sokak számára kimondott stresszforrást jelentenek. Ez megmutatkozik a telefonos segélyhívások mennyiségében, illetve jellegében is.

Kovács Berta

Forrás: Shutterstock

– A kollégákkal beszélgettem ez ügyben, és egyértelműen az tapasztalható, hogy észrevehetően megemelkedett az utóbbi időben a hívások száma – számolt be róla Császiné Csáti Réka, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetsége Dél-magyarországi Régiójának vezetője. Elmondta, a veszélyhelyzetnek van közvetlen és közvetett hatása.

– Közvetlen hatás, amikor az emberek szeretteikért aggódnak, mivel olyan helyen dolgoznak, ahol nagy az esélye, hogy kapcsolatba kerülnek fertőzöttekkel, ilyenek például az egészségügyi dolgozók, rendőrök, vagy katonák. A közvetett hatások pedig azoknál jelennek meg, akiknek egyébként is gondot jelent a magány, vagy hajlamosak az egészségükért aggódni.

– Az otthonmaradás kényszerével a magány most még hangsúlyosabbá válik azoknál, akiknek nincsenek, vagy messze élnek a hozzátartozóik, és a másokkal való kapcsolatot számukra az jelentette, hogy beszélgettek a hozzájuk hetente ellátogató szociális gondozóval, vagy azzal, aki naponta hordta neki az ebédet. Erről a kis társasági életről most biztonságuk érdekében le kellett mondaniuk. Nehezen viselik azok az idősek is a egyedüllétet, akik nem rendelkeznek olyan digitális eszközökkel, amin keresztül úgy tarthatják a kapcsolatot családtagjaikkal, hogy láthatják is a másikat. – mutatott rá.

– A középkorosztálynál a leggyakoribb témák eddig is az egzisztenciális, a családi, párkapcsolati problémák voltak. Az egzisztenciális aggodalmak most ismét felerősödtek, mint ahogy 10–12 éve a gazdasági világválság idején. Nyugtalanítja az embereket, hogy megmarad-e a munkahelyük, meddig elég a tartalékuk, már ha van egyáltalán, vagy meddig tart ez az áldatlan állapot, és mi lesz velük. Nem magától a megfertőződéstől félnek, hanem hogy miként fognak megélni. Az anyagi kérdések azokat is aggasztják, akik több iskolás gyereket nevelnek, és az otthoni tanulás miatt több számítógépre vagy laptopra lenne szükségük, ám eddig egyetlen darab volt a családban. Ez komoly anyagi kihívás elé állítja őket.

Az otthonmaradás kényszerével a magány most még hangsúlyosabbá válik – vélekedik Császiné Csáti Réka
Fotó: Beküldött fotó

Császiné Csáti Réka kiemelte, hogy a betelefonáló fiatalabbaknál klasszikus témák a párkapcsolati gondok, a családról való leválás, de náluk is érezhető a veszélyhelyzet mentális hatása.

– Az otthonmaradással járó összezártsággal az egyébként is kihűlőfélben lévő vagy eredetileg sem zökkenőmentes kapcsolatoknál most kiéleződnek a konfliktusok, nő a családon belüli erőszak veszélye. Nagyon szűkös sajnos azoknak a technikáknak, megoldókulcsoknak a választéka, amivel az emberek a problémáikat kommunikálni tudják. Amit gyerekkorban tanulnak, azzal élnek ők is, és ezt adják tovább – magyarázta a szakember.

– A telefonos kollégák főleg abban tudnak segíteni, hogy csökkentsék az aggodalmakat, ők nem nézik, mennyire komoly az a probléma, semmit sem igyekeznek elbagatellizálni. Ha ugyanis valaki beszél a problémáiról, megfogalmazza a félelmeit, már csökken a feszültség, a stressz. A képzett telefonos ügyelő mindig az érzésekre figyel, ezen a szinten reagál az elmondottakra, így oldva az aggodalmakat, melyek, ha nevet kapnak, már sokkal kevésbé félelmetesek – fejtette ki Császiné Csáti Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában