Abroncsok

2020.05.01. 07:00

Megyénk autósainak többsége most vált nyárigumikra

Térségünk gumiszerelő műhelyeiben mostanság egymást érik az autók. Egyre-másra cseréltetik le a téligumikat a tulajdonosok, hogy a járművek az időjárási körülményeknek megfelelően, nyári abroncsokon gördülhessenek az utakon. Egyes szakemberek szerint – néhány alapvető feltétel betartása mellett – a négyévszakos szettek is jó választást jelenthetnek.

Hartai Gergely

Péli Henrik műhelyében naponta átlagosan húsz autón végzik el a kerékcserét

Fotó: Csabai István

– Azt tapasztalom, hogy ezekben a napokban kevesebb a gumicsere. Ez lehet a járvány miatt is, hogy sokan nem tudnak előre tervezni. A felelős járműtulajdonosok azonban továbbra is eljönnek és lecserélik a szettet – ecsetelte hírportálunknak a minap az egyik szolnoki gumiszerviz tulajdonosa. Péli Henrik hangsúlyozta, ebben az időszakban nagyon változó, hogy egy nap hányan keresik fel műhelyét. A számokról elmondta, naponta átlagosan húszan váltanak nála nyári abroncsokra.

A négyévszakos gumik használata többeknél lehet jó választás. A szakember szerint érezhető, hogy a nagykereskedések és a gyártók egyre jobban figyelnek az efféle abroncsok értékesítésére, gyártására, így a piacon már több megbízható, minőségi gumi is akad. Megtudtuk, Magyarországon a négyévszakosakra egyelőre nem vonatkozik törvényi szabályozás.

Péli Henrik műhelyében naponta átlagosan húsz autón végzik el a kerékcserét
Fotó: Csabai István

– A vírushelyzet eddig nem okozott nálunk különösebb problémát. Az emberek mostanában talán jobban ráérnek lecserélni a gumikat, ezért a szokásos tavaszi forgalom most is látszik – emelte ki Surin Attila, törteli gumiszerelő. Hozzátette, egy nap nagyjából harminc autó fordul meg náluk.

A négyévszakos gumikkal kapcsolatban a szakember azt közölte, hazánkban sokaknak megfelelnének ezek az abroncsok, jó néhányan azonban nem tudják, hogy elegendők lennének nekik a hétköznapokban.

– A téligumikat általában úgy szerelem fel, hogy megkérdezem, ha leesik a hó, várhatóan használja-e majd az illető a járművét. Ha nem, akkor tájékoztatom, hogy ebben az esetben a négyévszakos gumi is ideális lehet. Aki keveset autózik, nem utazik extrém körülmények között, s nem folyamatosan veszi igénybe az autóját, annak elég ez a megoldás is – hívta fel a figyelmet Surin Attila.

A szolnoki Kalocsai Ákosnak 2017 óta van saját járműve. A huszonéves fiatalember mint mondja, az évszaknak megfelelő abroncsokat részesíti előnyben. Szerinte mindez azért is fontos, mert így évente két alkalommal – amikor lecserélteti a szettet – biztosan átnézi azokat. Ezáltal könnyebben észrevehetők azok a hibák, amelyek veszélyessé tehetik a közlekedést. Számára ugyanis különösen fontos, hogy autója kiváló műszaki állapotban legyen induláskor.

– Gyakorlatilag csak autó­pályán közlekedem, nagy sebességgel, hosszú utakon. Külföldre rendszeresen járok, általában Romániába és Svájcba megyek. Utóbbiba Ausztrián és Németországon keresztül – fogalmazott.

A pótkereket is ellenőrizzük!

A szolnoki Kalocsai Ákos úgy véli, környezetünk útjain autóz­va a legnagyobb meglepetést az esőzés okozhatja.

Ő maga már többször találkozott hirtelen érkező viharral, amikor a megfelelő mélységű, ép gumik használata mellett a sebesség csökkentése is elengedhetetlen. Végül arra figyelmeztetett, indulás előtt a pótkerék állapotára is fokozottan ügyeljünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában