Udvari kölcsönzést vezettek be a berényi könyvtárban

Rendhagyó megoldást találtak a könyvkölcsönzésre a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai. A járványveszély miatt a bibliotéka továbbra is zárva tart, az intézménybe nem lehet belépni a látogatóknak. A könyvtárosok keddi és csütörtöki napokon, az udvaron szabadtéri kölcsönzést biztosítanak az olvasóknak.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A városi könyvtár Dózsa György út felőli vaskapuja május 14-én megnyílt a könyvbarátok előtt. A könyvtárosok a járványügyi védekezés alapvető szabályait betartva szabadtéri kölcsönzéssel várták a 65 év alatti olvasókat. Az udvarra kihelyezett polcokon főként szépirodalmi és mesekönyvek sorakoztak.

– De jó, hogy újra jöhetünk. Hetek óta várom már, hogy új olvasmányhoz jussak – mondta egy hölgy érkezésekor a könyvtárosnak.

– Az olvasóknak nagyon hiányzik már a könyvtár. Az elmúlt időszakban telefonon és a közösségi oldalon is számos megkeresés érkezett hozzánk a kölcsönzéssel kapcsolatban. A május negyediéktől életbe lépett enyhítések figyelembevételével udvari könyvkölcsönzéssel szeretnénk átmeneti, szűkített szolgáltatást nyújtani. Természetesen a járványügyi előírásokat betartjuk – tájékoztatott Kovács Péter, a könyvtár vezetője.

Hozzátette, hogy új beiratkozásra jelenleg nincs lehetőség, csak könyvkölcsönzésre. Az udvari könyvtári szolgáltatást csütörtökön 12 és 15 óra között a 65 év alatti olvasók vehetik igénybe. Keddenként pedig 9 és 12 óra között a 65 év feletti látogatókat várják. Rossz időjárás esetén a szabadtéri program elmarad.

– Fejenként két kötetet lehet választani az általunk biztosított szépirodalmi könyvekből. A kiszolgálás érkezési sorrendben, egy számítógép segítségével zajlik. Fontos, hogy sorban álláskor fokozottan ügyelni kell a másfél méteres távolság betartására. A visszahozott könyveket öt napra karanténba helyezzük, ezért azokat addig másik olvasó nem viheti el – hívta fel a figyelmet a könyvtárvezető.

Az elmúlt időszakban zárt ajtók mögött selejtezték a könyveket, rendezték a raktárat, nagytakarítást végeztek, valamint digitalizálták a különböző dokumentumokat. A virtuális térben is igyekeznek jelen lenni. A könyvtárban működő Jászsági Népmesepont közösségi oldalán a gyermekkönyvtárosok rendszeresen karanténmesékkel jelentkeznek.

Nőtt a kölcsönzések száma

A Jászberényi Városi Könyvtár az elmúlt évben megtartotta olvasóinak létszámát. Az intézménynek ugyanis 2019-ben 2477 olvasója volt, míg tavalyelőtt valamivel kevesebb, 2444 fő – olvasható a könyvtár 2019. évi tevékenységéről készült beszámolóban.

Az előző esztendőben 71094 dokumentumot kölcsönöztek ki. Ez jelentős emelkedést mutat 2018-hoz képest, amikor 46274 darab volt a forgalom. A könyvtárközi kölcsönzésben kért kötetek, kiadványok száma tavaly közel másfélszeresére emelkedett. Ennek az az oka, hogy az olvasók olyan speciális témákban kerestek szakirodalmat, melyek nem tartoznak a bibliotéka gyűjtőkörébe.

A beszámolóból egyebek mellett kiderül az is, hogy a helyismereti gyűjtemény köré egy stabil, hat-nyolc fős kutatógárda szerveződött, akik napi szinten igénybe vették a könyvtár szolgáltatásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában