galériával

2020.06.28. 17:00

Brazíliát fedezték fel a fiatalok a berényi Hamza táborban

Képzeletbeli brazíliai körutazáson vettek részt a gyerekek a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria nyári táborának első turnusában.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A foglalkozások ezúttal Hamza D. Ákos filmrendező, festőművész és felesége emlékét őrző Tropicália kiállításhoz kapcsolódtak. A házaspár harminchat évig élt a brazíliai Sao Pauloban. A gyerekek élményeken keresztül fedezték fel a dél-amerikai ország városait, gazdag növény- és állatvilágát, valamint az őslakos indiánok történetét.

Az első napon útlevelet kaptak, amibe aztán a hét folyamán leírták az egyes állomásokon szerzett ismereteiket. Egy nagy térkép segítségével bejárták a trópusi ország nagyobb városait. Az izgalmas és sokoldalú papírmasé technikával nagy csőrű, színes tukán papagájokat készítettek. A tábor programjából természetesen nem maradhatott el az állatkerti látogatás sem, ahol kifejezetten a Dél-Amerikában honos állatokat keresték fel.

Élményekben gazdag volt a Hamza tábor
Fotó: Gémesi Balázs

Farkas Edit, a gyűjtemény igazgatója elmondta, hogy a gyerekek a növénykertben kipróbálták a pasztellezést. Ezzel megélték a szabadban alkotás élményét. Hozzátette: a gyerekek általános iskolában nem biztos, hogy találkoznak a pasztell világával, ezért újdonság volt számukra az ismeretlen anyag és eszköz megismerése is.

Megtudtuk, hogy a Hamza Múzeum a járványügyi korlátozások feloldását követően még nem fogad látogatókat. Az újranyitást július 15-én tervezik, mert huszonöt évvel ezelőtt, ezen a napon nyílt meg a muzeális intézmény abból a képzőművészeti hagyatékból és dokumentum gyűjteményből, amit a Hamza házaspár Jászberénynek ajándékozott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában