Gyűjtés

2020.06.09. 14:00

Emlékhelyet alakítanának ki a régi épületből Kunszentmártonban

Emlékhelyet alakítanának ki az egykori M. Kovács-féle házból.

P. Pusztai Nóra

– A Deák Ferenc úti, huszadik század elején épült nagygazda, parasztpolgári épület magán viseli a kor historizáló szemléletének jegyeit – részletezte professzor Dr. Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének egyetemi tanára.

– A hatalmas házat és portát államosították, a családot meghurcolták és lényegében elűzték Kunszentmártonból. A tervek szerint a kulákoknak és az 1951-ben Budapestről kitelepített polgári családoknak, közöttük sok katonatisztnek, ám mellettük tudósnak, mérnöknek, művésznek, nagykereskedőnek, néhány nagybirtokosnak és főrangúnak szeretnénk emlékhelyet, kegyeleti helyet állítani – emelte ki.

A kunszentmártoni születésű kutató összefogásával egy hagyományőrző egyesületet hoznak létre a városban.

– A szervezet közadakozásból a ház megvásárlására gyűjt, hogy később pályázati forrásokból méltóképpen alakíthassák át az épületet – tudtuk meg Wenner-Várkonyi Attila polgármestertől. Az udvar rendbetételét a napokban kezdték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában