százhetven éve tervezik

2020.06.26. 11:30

Református óvodát építenek Túrkevén

Hosszú idő óta vágyott célt sikerült elérni a településen. Hamarosan megkezdődnek a református óvoda építésének munkálatai. A beruházáshoz szükséges telket önerőből sikerült megvásárolni, a további kiadásokat pályázati forrásból fedezik.

Szabó Lilla Laura

Kereszti Roland református lelkész az óvoda látványtervét is megmutatta hírportálunknak

Forrás: Beküldött fotó

– Nem túlzok, amikor azt mondom, már az ezernyolcszázötvenes években szerettek volna itt kisdedóvót létesíteni a helyiek – kezdte Kereszti Roland, a település református lelkésze. Az idők során az igény megmaradt, a megvalósításra azonban 2011-ig várni kellett.

– Tíz éve, 2010-ben több szülő is megkeresett, hogy a meglévő, református iskola mellett óvodát is indítsunk a gyerekeknek. Egy önkormányzati ingatlanban végül sikerült két csoportszobában összesen ötven kisgyermeket fogadnunk – részletezte. A folyamatos túljelentkezés miatt több férőhelyre volt szükség, így a harmadik csoportszobának kénytelenek voltak az iskola épületében helyet szorítani.

– Ez már negyedik éve így működik, ezért nagyon szerettük volna, ha az óvoda mindhárom csoportja egy megfelelő, saját épületbe kerül – fűzte hozzá. Pályázati lehetőséget kerestek, amelynek segítségével megvalósulhat ez a nagy álom.

– A költségek egy részét egy uniós pályázati forrás fedezi, a fennmaradó részt pedig az Országos Református Óvoda Program segítségével teremtettük elő – mondta Kereszti Roland. Egy nyolcszáz négyzetméteres létesítményt alakítanak ki, a tervezési feladatokkal már elkészültek, a következő hetekben pedig reményeik szerint sikerül megtalálni a kivitelezőt is.

Kereszti Roland református lelkész az óvoda látványtervét is megmutatta hírportálunknak
Fotó: Beküldött fotó

– Az intézményben három csoportszoba várja majd a kicsiket, összesen hetvenöt gyermek fogadására lesz alkalmas. Természetesen egy korszerű, teljesen akadálymentesített épületbe kerülnek, amelyben energiatakarékos épületgépészeti megoldásokat alkalmazunk – részletezte a lelkész. Az óvoda a tervek szerint a következő nevelési évre elkészül, és fogadhatja a csemetéket.

– Reméljük, nem csupán a gyermekek számára lesz hasznos, hogy már három éves kortól református nevelésében részesülnek, hanem a város számára is népességmegőrző hatású lesz intézményünk. Az óvoda és az iskola szorosan összetartozik. Bízunk abban, hogy tizenkét év református oktatás, nevelés olyan erkölcsi, lelki tartást ad a fiataloknak, hogy felnőtt korukban is megállják majd helyüket az életben – adott hangot reményének Kereszti Roland.

Egyedi megoldásokat alkalmaznak

Kereszti Roland elmondta, az épületben egy aula biztosít majd teret az ünnepségek, események szervezésére. Egy nagy, közös ebédlő és sószoba szintén várja a gyerekeket.

– A galériáról a földszintre egy különleges beltéri csúszda is levezet majd. Az óvoda jelmondata Jézus egyik mondása lesz: „Én vagyok az ajtó”. Ezt jeleníti meg egy színes ajtós dekorfal. Sok bibliai utalással találkozhatunk az intézményben. A kertbe szintén olyan növényeket ültetünk, amelyek a Bibliában is szerepelnek – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában