Jászkunság

2020.06.18. 07:00

Sok veszély leselkedik nyáron a szünetet élvező gyerekekre

A nyári időszakban előkerülnek a rollerek, biciklik és görkorcsolyák. Ahogy a gyerekek egyre gyorsabban és bátrabban használják ezeket, a balesetek száma is megnövekszik. Leginkább horzsolásokkal, törésekkel és kullancsproblémákkal fordulnak orvoshoz a szülők. A nyári veszélyek kapcsán dr. Orosz Ágnes szolnoki házi gyermekorvos a felelősségteljes gondolkodásra hívta fel a figyelmet.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Bár a különböző interneten megtekinthető kullancstérképek szerint Szolnok a kevésbé fertőzött területek közé tartozik, az apró rovarokkal mégis gyakran találkozhatnak a szülők.

– A kullancstól nagyon tartok. Így rendszeresen használunk különféle riasztószereket. A hosszabb séták után mindig átnézem gyerekeket, szerencsére nem is találkoztunk még eggyel sem. Nem is tudom, hogyan szedném ki – mondta Rigó Dóra szolnoki kétgyermekes anyuka, akire leginkább az elővigyázatosság jellemző.

– Szinte mindennapos a kullancskérdés a rendelőben. A veszélyhelyzet ideje alatt többen telefonon kerestek fel ezzel a problémával. Mindig megerősítettem a szülőket abban, hogy képesek kiszedni, hiszen erre a célra egy szemöldökcsipesz is alkalmas. De akár érdemes beszerezni a gyógyszertárakban kapható kullancskiszedő kanalat is – mondta dr. Orosz Ágnes, majd hozzátette, nem kell tartani attól, hogy beleszakad az állat feje, hiszen az idővel kilökődik majd.

A kiszedés után fertőtleníteni kell a felületet, és utána hét-tíz napig érdemes figyelni a helyét, a kullancs ugyanis Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladást terjeszthet. A Lyme-kór esetén a bőrön egy látványos és egyre növekvő folt jelenik meg, ebben az esetben orvoshoz kell fordulni, antibiotikummal jól kezelhető a betegség. A vírusos agyvelőgyulladás az esetek többségében egy hét kórházi megfigyelést igényel.

A gyermekorvos szerint a leggyakoribb sérülések nyáron a horzsolások és törések.

– Veszélyes üzem a trambulin, volt olyan kisgyermek a praxisomban, akinek a combcsontja tört egy rossz ugrás miatt. Szülői felügyelettel és lehetőleg egyedül ugrálva érdemes használni ezt a sporteszközt – hangsúlyozta, majd a védőfelszerelések fontosságára is felhívta a figyelmet.

– A gyermekek egyre gyorsabban bicikliznek, rollereznek, de még a kismotort is sokszor veszélyes sebességgel hajtják, az agyrázkódások elkerülése érdekében a fejvédő használata mindenképpen ajánlott. Nemcsak a vérzéses sérülések ellen véd, hanem csökkenti az agyrázkódás kockázatát is.

A kisebb-nagyobb horzsolások és sérülések persze mindenhol előfordulhatnak.

– Érdemes alkoholos, sebbe is fújható fertőtlenítőt használni. Nagyobb esés után, ha fáj a gyermek keze, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ahogy egy nyílt sérülés esetén is – sorolta tanácsait a szakember. – A gyógyulás folyamatát fontos végigkövetni! Amennyiben szükséges, ne féljenek a szülők segítséget kérni – hangsúlyozta a gyermekorvos.

Napszúrás ellen is védekezni kell!

A fény- és bőrvédelem elengedhetetlen főleg csecsemők és kisgyermekek körében, de a gyermekorvos a sportolókra is kitért.

– A futók esetén is figyelmet kell fordítani a fényvédelemre, egy kalappal vagy kendővel, ahogy a gyermekeknek is érdemes viselni fejfedőt. Ezen kívül elsősorban patikában kapható fizikai fényszűrős termékeket ajánlom. Illetve fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napon tartózkodást, kánikula esetén a legjobb, ha a házban maradnak – tanácsolta dr. Orosz Ágnes házi gyermekorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában