az Év Fája

2020.07.17. 14:00

A fegyverneki fekete nyár is döntőbe jutott

Pontos életkorukat nem tudni, de az biztos, hogy több évtizede állnak már Fegyverneken azok a fekete nyárfák, melyek közül egy most bekerült az Év Fája verseny döntőjébe. A helyi sportpálya mellett található, huszonöt méter magas, több mint négy méter törzskerületű növényt nem csak a helyiek, de a vendégsportolók és azok a turisták is gyakran megcsodálják, akik a Holt-Tiszára érkeznek kikapcsolódni.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

– Véletlenül találtam rá az Év Fája elnevezésű felhívásra. Mivel én is régóta ismerem a fegyverneki fekete nyárfákat – melyekből egyébként négy van – úgy gondoltam, benevezem az egyiket. Az ötletet mindenki támogatta – mondta Mészáros Ildikó költő arról, miért döntött úgy, hogy elindítja a versenyen az egyik idős nyárfát.

A fegyverneki fekete nyár lombjai alatt több évtizede zajlik Fegyvernek kulturális élete. Az Év Fája verseny célja egyébként pontosan ez, vagyis, hogy a benevezett fához személyes történetek fűződjenek, kapcsolódjon hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínáljon, vagy bármilyen más szerepet töltsön be az ott élők mindennapjaiban.

Mészáros Ildikó költő nevezte be az egyik Fegyverneken álló fát erre a különleges versenyre
Fotó: Mészáros János

– Nagyon szép környezetben, a település szélén futó Holt-Tisza partján találhatóak ezek a fekete nyárfák.

Ez a pár egyed maradt meg a területen, melyeket szeretnénk megőrizni az utókor számára.

Régen a majálisokat a fák körül tartották, manapság pedig a városi rendezvényeket, mivel a sportpálya mellett található. Szeretnénk megőrizni az értéküket, nemcsak a fegyverneki lakosoknak, hanem az ide látogató turistáknak is.

Két éve csónakázótó is épült ezen a területen, amely a település büszkesége.

A parkban sétálók állandóan fotózzák a fákat, ami visszaköszön a közösségi oldalakon. Szeretnénk továbbra is megóvni az állagukat, a község vezetői a helyi lakosokkal karöltve mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél tovább csodálhassuk ezeket a fákat – hangsúlyozta Mészáros Ildikó, aki bízik a közösség, az összefogás erejében, és szavazásra buzdítja a megye lakosságát.

Ugyanis a 2010-ben indított az Év Fája elnevezésű megméretésen ez az első alkalom, hogy megyebeli lehet a győztes.

Öregebb lehet, mint gondolták

–Mi, helyiek hatvan- vagy hetvenévesnek tippeltük ezt a fekete nyárfát, és az értéktárunkba is így került be. De nemrég, amikor feltettem a közösségi oldalra a fotóját, egy egykor itt élt fegyverneki elszármazott jelezte, hogy szerinte jóval idősebb az a fa. Egykor a gát tövében lakott, és akkor is ott állt a fekete nyár, amikor még kisgyermek volt. Legalább nyolcvanévesre saccolja – mondta a fát versenyre jelölő Mészáros Ildikó költő.

A fegyverneki fekete nyár a szakmai zsűri tetszését is elnyerte, hiszen bekerült a döntőbe kilenc másik fával együtt, a versenyen induló negyvenből. Ezután már nyilvános szavazáson a közönség dönti el, hogy a tízből melyik lesz az Év Fája. A döntősök közül emellett kiválasztják a Hős Fa cím nyertesét, valamint az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasát, de erre csak a közönségszavazás után kerül sor. A szavazatokat október elsejéig lehet leadni az Ökotárs Alapítvány honlapján, eredményt október 17-én hirdetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában