boldogító igen

2020.07.14. 20:00

A megyében sok pár döntött az esküvő elhalasztása mellett

A vírushelyzet az esküvők szervezésére is rányomta a bélyegét. Jó néhány házasulandó pár döntött a dátum halasztása mellett, nem akartak lemondani a ceremóniát követő mulatozás örömeiről. Mások csöndesen, két tanú előtt mondták ki a boldogító igent. Jó néhányan akadtak azonban, akik kitartottak egy-egy nyári időpont mellett. Így hétvégéről hétvégére lagziktól hangosak az éttermek, birtokok, hotelek, rendezvényközpontok és egyéb helyszínek.

Szabó Lilla Laura

Eddig csak szűk körben tarthattak esküvőket

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sok pár önállóan, saját maga szervezi az esküvőjét. Ám akadnak, akik szakértő segítséget kérnek. Csatári Franciska is jó néhány szerelmes számára igyekszik garantálni a nagy nap sikerét. Saját bevallása szerint az ő „párjai” közül senki nem mondta le várva várt eseményt.

– Az persze megesett az időpont módosult. Számomra úgy jött ki az idei év, hogy júliustól kezdődve indultak volna az esküvők. Lesznek ceremóniák ebben a hónapban is, de sok pár döntött úgy, hogy inkább másik dátumot tűznek ki. Ezek a szerelmesek jellemzően a jövő évre halasztották az eseményt, szinte biztos, hogy zsúfolt évnek nézünk elébe – hangsúlyozta az esküvőszervező. Hozzátette, voltak akiknek a szolgáltatók nehezítették meg némiképp a dolgát.

– Megesett, hogy a kiválasztott helyszín a vírushelyzetre hivatkozva nem vállalta, hogy lebonyolítja a lagzit. Így nem kevés munka volt újat keresni. Persze végül minden megoldódott, de egy ilyen helyzet jóval több szervezéssel és stresszel jár – magyarázta Franciska. Jó néhányan az őszben bíznak, így a tervek szerint abban az időszakban is sok esküvőre lehet számítani idén. Tapasztalatai alapján hasonlóan vélekedik a helyzetről Szilágyiné Enyedi Ibolya, mezőtúri anyakönyvvezető.

– Az esküvő lemondása nem nagyon volt jellemző, inkább az időpont eltolás lehetőségével éltek a párok – mondta. Hozzátette, a kitartók” akik ragaszkodtak az eredeti időponthoz, az aktuális korlátozási rendelkezések betartása mellett tudták az esküvőket megtartani. Ez azt jelentette, hogy kezdetben tíz fő, majd a vírus helyzet fokozódásával két tanú jelenlétében fogadtak örök hűséget egymásnak. Kollégája, Katona Krisztián Attila elárulta, azok a párok, akik az időpont elhalasztását kérték, az esetek többségében inkább az őszi időpontokat találták megfelelőnek. A téli időszakra jellemzően nem foglaltak.

– Egyébként a házasságkötések számában évről évre jelentős emelkedés tapasztalható, a jövő évi előjegyzések alapján nem lesz máshogy 2021-ben sem – egészítette ki az anyakönyvvezető.

Eddig csak szűk körben tarthattak esküvőket
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A szolnoki Nagy Laura néhány hét múlva szűk körű szertartás keretében mondja ki a boldogító igent. Saját bevallása szerint, bár izgultak a veszélyhelyzet miatt, kitartottak a választott dátum mellett.

– Végül is ötvenkét fő lesz jelen. A helyszínt, a fotós, videóst és ceremóniamestert még tavaly lefoglaltuk. Szerencsések vagyunk, hiszem mindenki biztosított minket arról, hogy amennyiben enyhítéseket vezetnek be nyárra, sikeresen megtarthatjuk az esküvőt és a lagzit – mondta a menyasszony. Egyébként kettesben is, két tanúval is megtartották volna a ceremóniát.

– Azért örülünk, hogy mindenki velünk együtt ünnepelhet, ennek mégis így van meg az igazi varázsa – tette hozzá mosolyogva.

Emelkedést mutatnak az év eleji adatok

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző és az idei év első négy hónapját összehasonlítva növekedett a házasságra lépők száma országos szinten. A számokat vizsgálva az látszik, hogy megyénkben az első negyedévben ez a szám majdnem kétszerese a 2019. évi negyedév adatainak. Tehát a vírushelyzet nem tántorította el a párokat szándékuktól. Jó néhányan a szűk körben, a rendelkezéseknek és egészségügyi szabályoknak megfelelve kötötték össze az életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában