Galériával

2020.07.19. 11:30

Egyre többen fedezik fel a jászkiséri puszta természeti kincseit

A jászkiséri szikes puszta élővilága valósággal rabul ejti a természet szerelmeseit. Varga József fotográfus és barátai négy évvel ezelőtt létrehozták a madárfotózást népszerűsítő szabadidőközpontot. Kezdeményezésükkel megalapozták a fotóturizmust a térségben. Az ország számos részéről, sőt már külföldről is egyre többen érkeznek, hogy lencsevégre kapják a puszta varázslatos madárvilágát.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Távol az autók zajától, verőfényes napsütésben Varga József fotográfussal és barátaival a minap pusztatúrán vettünk részt a kiséri határban. A területet alaposan ismerő gazda, Borda István gondosan befogta a lovas kocsi elé Csinost és Formást, a két magyar hidegvérű lovat, és már indultunk is. Sebességet nem kellett váltani, a kuplung sem égett le, és minden sűrűn gödrös útszakaszon szerencsésen átjutottunk.

A több mint kétórás szafari során felfedeztük a szikes puszta csodálatos madár-, növény- és állatvilágát. Közben élveztük a madarak énekét, a tehénkolompok hangját és kíváncsian hallgattuk vezetőink, Józsi és Pisti történeteit. Egykori gulyakutak maradványai mellett haladtunk el – hívták fel rá a figyelmünket.

Hosszú évszázadokon át mocsár borította a tájat

– A nyolcvanas években, amikor a távolban látható hodályok épültek a területen, akkor még ötezer birka legelt erre. Azóta sok minden megváltozott – mondta Varga József. Sőt, helytörténeti források alapján régebbi időket is felidézett, egészen a török korig visszamentünk.

– Amíg nem szabályozták a Tiszát, hosszú évszázadokig mocsár borította a határt, ami a török időkben megvédte a helyieket a pusztulástól. Az itt élők ugyanis ismerték a járást a mocsárvilágban, ezért be mertek menni a területre, a törökök pedig nem. Így élték túl a vészterhes időszakot – mesélte.

A puszta gazdag madárvilága egyre több fotóst csalogat Jászkisérre, ahol a Mr. Bene Madártani Szabadidőközpont lehetőséget biztosít a természetfotózásra. A mára turisztikai vonzerőt jelentő kezdeményezés létrejöttének részleteibe is beavatott József.

– A Tisza mellett nőttem fel, gyermekkori élményeim erősen kötődnek a természethez. Már fiatalkoromban szívesen fényképeztem a madarakat és ez a szenvedélyem azóta is tart. Tíz évvel ezelőtt Szűcs László barátom vett egy hétvégi házat Jászkiséren, így már ketten jártuk a határt és inspiráltuk egymást – emlékezett vissza. Először csak saját szórakozásukra építettek madárleseket. Ez annyira jól sikerült, hogy fotós ismerőseik folyamatosan érdeklődtek, mikor szabad a les, mert jönnének fényképezni. Aztán egyre több lest készítettek, és ma már az ország minden részéről járnak a pusztába kikapcsolódni. A madárfajok védelmére külön figyelmet fordítanak.

Júliustól pusztatúrákat indítottak a jászkiséri határban. A szafari során Varga József (balról a második) és Borda István (jobbra) vezetésével felfedeztük a szikes puszta élővilágát
Fotó: Gémesi Balázs

Vonzó a síkság varázsa, a csend és a nyugalom

– Odúkat, költőládákat helyezünk ki olyan madárfajoknak, amelyeknek nincs fészkelési lehetősége. Ezzel elő tudjuk segíteni a szaporodásukat, megtelepedésüket. A területen gazdálkodó Borda Istvántól is évek óta sok segítséget kapunk. Pusztatúrával bővítettük a lehetőségeket, ami nem csak a fotós vendégek számára nyitott. Számomra ez egy külön világot jelent, menedéket a mostani zűrös világból, ami megnyugtat – emelte ki Varga József. Hozzátette: nem is gondolnánk, hogy hány olyan ember van, aki a tömegturizmustól távol eső helyekre, a természet szépségeire és csendjére vágyik.

Így van ezzel az esztergomi Pálfalvi Tamás is, aki Ausztriában élő barátjával érkezett a pusztatúrára.

– Többször voltam már madárfotózáson Jászkiséren. A nagy síkság varázsa, a csend és nyugalom kezdettől fogva magával ragadott. Ez kimozdít a hétköznapi rohanásból – jegyezte meg.

A Zala megyében élő Gömbös Dániel szintén kedveli a kiséri szikes puszta élővilágát. A nyugdíjas hobbifotós körülbelül tíz éve kezdett el fényképezni, a természeti jelenségek pedig igazi ihletforrást jelentenek számára.

– Az állatok viselkedésének megfigyelése kikapcsolódást nyújt. A fotókon megörökített pillanatokat szívesen megmutatom másoknak is – tette hozzá.

Vendégházat alakítanának ki a nagy érdeklődés miatt

A szabadidőközpont iránti nagy érdeklődés akár a turizmust is megalapozhatja a településen, de része lehet a környezeti nevelésnek is. A madárfotózásra, pusztatúrára érkező vendégek a környéken, elsősorban Jászszentandráson található vendégházakban szállnak meg, mert Jászkiséren erre nincs lehetőség. A jövőben azonban ez pozitív irányba változhat.

– Az önkormányzatnak nemrég egy német hölgy felajánlotta az ingatlanát azzal a kikötéssel, hogy vendégházat alakítsunk ki az épületben. Ehhez keressük a pályázati lehetőségeket – tájékoztatta hírportálunkat Lukácsi György, Jászkisér polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában