Jászkunság

2020.07.31. 20:00

Felszállt a füst: tilos lesz az avarégetés

Egy nagyobb kupac avar elégetésével annyi szálló por keletkezik, mintha kétszázötven busz folyamatosan menne egy álló napig.

Czakó Nóra

Ne égessünk nedves növényeket!

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Nemrég egy törvénymódosítás megszüntette annak lehetőségét, hogy az önkormányzatok maguk szabályozzák, lehet-e a településen kerti hulladékot égetni. Így január 1-től az egész ország területén tilos lesz ez a tevékenység. Mivel a hazai települések többségén valamilyen formában megengedett volta kerti zöldhulladék és az avar égetése, a mostani változtatás több millió embert érint majd. Kétségbeesni azonban senkinek nem kell: szerencsére számos módszer létezik a zöldhulladék gyűjtésére, illetve annak újrahasznosítására. Vannak települések, ahol zöldhulladékgyűjtő pontot működtetnek.

A zöldhulladék égetéséről szóló törvénymódo­sítást az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el. Az indoklásban kiemelték, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt kötelezettségi eljárás folyik hazánk ellen. Ebben pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének. Ezek elszállításáról több településvezetés is gondoskodik, így januártól nem okozhat majd gondot, hogyan szabaduljunk meg a zöldhulladéktól.

Szolnokon és vonzáskörzetében az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi ezt a tevékenységet már hét éve.

– Társaságunk közszolgáltatási területén háromféle zöldhulladék-gyűjtési mód létezik – mondta hírportálunknak Kiss Zsófia, az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. marketingasszisztense.

– Szolnokon és több más nagyobb településen is házhoz menő zöldhulladék-elszállítás működik, melyhez zöld fedelű edényt biztosítunk. Emellett a társaságunk által értékesített, biológiailag lebomló, zöld színű hulladékgyűjtő zsákot is ki lehet helyezni a kuka mellé, illetve helyére. A lényeg, hogy könnyen megközelíthető helyen legyen, és kizárólag a kertgondozásból származó zöldhulladékokat helyezzék bele.

– Ide tartozik a levágott fű, falevél, különböző növényi nyesedékek, faforgács és gally, de a kévékbe kötött ágak is kihelyezhetők. Biológiailag lebomló, zöld színű zsákot társaságunk József Attila úti információs pontján és a belvárosi ügyfélközpontban lehet vásárolni, ezenkívül az abonyi, törökszentmiklósi és mezőtúri hulladékudvarban, valamint Martfűn, az információs ponton is beszerezhető – tette hozzá Kis Zsófia.

A zöldhulladék elszállítása időszakosan történik.

– Szolnokon például kétheti rendszerességgel, az előre meghirdetett napon gyűjtik be az ilyen hulladékot április 1-jétől november 30-ig – hangsúlyozta a szakember. Mint megtudtuk, vannak olyan települések, ahol zöldhulladék-gyűjtő pont működik, ahová a lakosság leadhatja a faleveleket, a levágott füvet és a gallyakat, máshol a hulladékudvaron tehető ez meg. Térítés ellenében az Újszászi úti átrakó és válogató állomáson is átveszik a zöldhulladékot.

– A tapasztalatok szerint Szolnokon külön gyűjtik a lakosok a zöldhulladékot. A környező településeken ez változó, azonban ott, ahol működik a házhoz menő gyűjtés, legfőképpen szintén külön gyűjtik – árulta el Kiss Zsófia. – Társaságunk két éve ötezer tonna zöldhulladékot gyűjtött be, míg tavaly hatezer-hétszázhetven tonnát. A jövő évi módosítás azonban valószínűleg tovább fogja növelni a begyűjtendő és elszállítandó hulladékok mennyiségét.

A komposztálást ajánlja az NHSZ

A NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. lehetőséget biztosít díjmentes komposztláda-igénylésre azok számára, akik rendelkeznek élő szerződéssel. Ajánlott ezt a lehetőséget választani, hiszen a komposztálás során a növények számára felvehető és hasznosítható tápanyagokat tartalmazó, magas humusztartalmú komposzt keletkezik, mely javítja a talaj minőségét.

Az igénylőlap letölthető az NHSZ honlapjáról, de személyesen is kitölthető a szolnoki információs ponton vagy a belvárosi ügyfélközpontban. A komposztláda átvételéről mindenkit telefonon értesítenek. A komposztláda mellé útmutatót, illetve tájékoztatót is adnak, melyben minden fontos információ szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában