Szolnok

2020.07.17. 20:00

Közös túrákon fedezik fel a Tisza madárvilágát

A szolnoki Kertvárosból indultak, s egyre szélesebb kört járnak be a Nádirigó Madarász Klub tagjai. A természetkedvelő gyerekek és szüleik hétről hétre érdeklődéssel erednek túravezetőjük nyomába, s figyelik a madarakat, a növényeket, s ha úgy tetszik, meglesik a tücsköket, bogarakat.

Rimóczi Ágnes

A klubfoglalkozásokon a gyerekek érdekes madárfajokat figyelnek meg túravezetőjük, Rimóczi Árpi (balra guggol) segítségével

Fotó: Rimóczi Ágnes

Szüleik hátán üldögélő búbos vöcsök fiókákat, anyukájuk körül szaladgáló pici gulipánokat, de a fészekben már szinte szorongó fiatal parlagi sasokat is megcsodáltak az elmúlt hetekben azok a gyerekek, akik útra keltek Rimóczi Árpád vezetésével és madarásztúrára indultak. Jártak a megyeszékhely déli iparterületnél lévő cukorgyári ülepítő tavaknál, túráztak a besenyszögi határban, a Malomszögi Holt-Zagyvánál és kaszálóknál. A távcsövekkel, fényképezőkkel és jegyzetfüzetekkel felszerelkezett iskolások és a velük tartó óvodások megannyi érdekes természeti látnivalóval gazdagodtak.

– A mi gyerekeink még kicsik, ők még csak a szaladgálást és a többi gyerek társaságát élvezik, persze a fiunk kiemelt figyelmet szentel a közelben arató kombájnoknak is – mondja mosolyogva az egyik szolnoki apuka. Ő a családjával alkalomszerűen csatlakozik a madarászcsoporthoz, s mint mondja, a kirándulásoknak köszönhetően már ő maga is egyre figyelmesebben szemléli a madárvilágot. – A gyakoribb fajokat már mind felismerem – teszi hozzá.

A klubfoglalkozásokon a gyerekek érdekes madárfajokat figyelnek meg túravezetőjük, Rimóczi Árpi (balra guggol) segítségével
Fotó: Rimóczi Ágnes

Héjáné Béres Margit fiaival állandó résztvevője a túráknak. Családjuk szeret kirándulni, érdeklődéssel fordulnak a természet felé, ezért örültek ennek a gyerekeknek szóló madarászklubnak.

– Az indulástól résztvevői vagyunk a foglalkozásoknak. Négy fiunk van, a két nagyobb teljes erőbedobással vizsgálja a természetet. Ők otthon is nagyon lelkesek, kiülnek a kertbe és feljegyzik, milyen madarakat láttak – meséli a rákóczifalvai édesanya.

A tizenegy esztendős Palkó és a kilencéves Zalán tehát már „profiként” madarászik, de nem maradhat el tőlük öccsük, az ötéves Levente sem. Legkisebb testvérük, Zétény, aki 2,5 éves, egyelőre óvatosan, de követi bátyjai példáját.

– Szeretem a madarászklubot, mert sok érdekes dolgot látunk, sok madárfajt határozunk meg, és a társaság is jó. Árpi bácsi mindent elmond a madarakról, amit tud, ráadásul kedves is – fogalmazza meg véleményét Zalán.

Anyukája is megerősíti mindezt. Mint mondja, a foglalkozásokon sok új információt kapnak.

– Legyen az egy csicsergés, vagy a földön heverő madártoll, megtudjuk, milyen madártól származik. A különleges madarak látványa pedig mindannyiunknak élmény. Mindezek mellett van idő felfedezni a rovarokat, a rágcsálókat vagy csak a járataikat, a gyerekek hihetetlenül élvezik mindezt, de bevallom, felnőttszemmel is jó időtöltésnek bizonyul. Túravezetőnk, Rimóczi Árpi mély és őszinte természetszeretete átragad mindenkire – fogalmazza meg a természetjáró anyuka.

– Tulajdonképpen ez a célom. Hogy másoknak is átadjam a természet iránti tiszteletemet, szeretetemet. Évtizedek óta madarászom, a tapasztalatomat szeretném megosztani, a gyerekekkel és természetesen a felnőttekkel is – magyarázza Rimóczi Árpád.

– Az ülepítő tavakat minden korosztály nagyon szereti, az most igazi madárparadicsom. Rengeteg vízi-, parti- és nádi madárfaj fordul ott meg. Jelenleg gulipán- és búbos vöcsök családok vannak ott, különleges látványt nyújtanak a nagy kócsagok, kanalasgémek, kis lilék, na és persze az időnként felbukkanó fekete gólyák. A besenyszögi határban két parlagisas-fészek is van, három-három fióka növöget, de vannak kuvikok, hantmadarak, nagyon szépek a szalakóták és persze megannyi látnivalót nyújtanak ezek a helyek – fűzi hozzá a túravezető.

Szülőfalujában is alakult egy csoport

A nagykörűi túravezető a gyerekcsoport mellett felnőtteket is invitál a túrákra.

– Akadnak, akik rendszeresen jönnek velem madarászni, olykor csatlakoznak új tagok is. A közelmúltban régi álmom teljesült, ugyanis a szülőfalumban alakult egy madarászcsoport. A Körűi Madarász- és Természetjáró Kört baráti társaságba tartozó családokból verbuváltam. Fel­nőttek és gyerekek baráti programként indulnak útnak, kirándulnak, túráznak, ma­darásznak velem – mondja Rimóczi Árpád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában