Jóni Pál

2020.07.18. 14:00

Mások segítése motiválja az ifjú mezőtúri polgárőrt

Jóni Pál sokoldalú fiatalember, amellett, hogy szolgálatot teljesít, lelkes természet és madárbarát, valamint énekelni is szokott. A Karcagi SzC Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiumának tanulója jövőre érettségizik, arról viszont már most határozott tervei vannak, merre tovább.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Metzker Krisztina

Jóni Pál már egészen kiskamasz kora óra rajong a polgárőrök munkájáért. Amint lehetett, jelentkezett is az ifjúsági programba, így már tizenhat esztendősen kipróbálhatta a szolgálatteljesítést.

– Rögtön a mély vízben kezdtem, a legnagyobb mezőtúri fesztiválon minden éjjel felügyeltük a rendet a kollégákkal. Szerencsére nem botlottunk komolyabb szabálysértésbe, számomra mégis remek tanulópénz volt – kezdte Pál. Hozzátette, a nyári szünet végeztével is folytatni akarta ezt a munkát, így iskola és tanulás mellett vállalta a vele járó kötelezettségeket.

– Persze nem mindig egyszerű összeegyeztetni a kettőt, de eddig jól sikerült – emelte ki mosolyogva. Elárulta, tavaly nyár elején az Országos Polgárőr Napon hivatalosan is felesküdött, így egy nagy vágya vált valóra. Feladatok pedig akadtak bőven...

– A vírushelyzet alatt kiemelt beosztásban dolgoztunk, gyakrabban ellenőriztük az üdülőövezeteket, elhagyatott területeket – mondta.

Az ifjú polgárőr szerint családja egyébként eleinte nehezen fogadta, hogy keveset látják otthon, de már megszokták.

Pál a vízparton, ritka madarakat megfigyelve is szívesen tölti idejét
Fotó: Metzker Krisztina

– Számomra természetes, hogy egyszerre ennyi mindent csinálok, már nem tudnám máshogyan elképzelni az életemet – vallotta meg Pál. Jó érzéssel tölti el, ha segíthet másoknak vagy tehet értük valamit.

– Egy polgárőr szerintem sokkal többet tesz annál, hogy felügyeli a rendet, vagy éppen segíti a rendőrök munkáját. A közelmúltban például egy beteg hölgynek segítettünk, aki kórházba is került. Az otthona nagyon rossz állapotban volt, mire hazaérkezett a kezelésről egy sokkal szebb, tisztább környezet fogadta. Kitakarítottunk, rendbe tettük a vezetékeket, élhetőbb környezetet varázsoltunk. Remek érzés volt látni az arcát, amikor meglátta. Az ilyen pillanatok nagyon sokat jelentenek nekem – részletezte az ifjú polgárőr.

Persze időnként izgalmakból sincs hiány. Fiatal kora ellenére már bűncselekmények felderítésében is segédkezett. Sőt. Nem egy balesetnél segített kollégáival a helyszín biztosításában.

– Ezek szintén kiemelkedő élmények számomra. Hirtelen felnőtté válik az ember egy-egy ilyen helyzetben.

Azért szabadidejében ő is áldoz a kikapcsolódás oltárán. Nagyszülei tanyájánál van egy halastó, amit gyakran meglátogat, korábban itt fedezte fel a ritka szárnyast is, a bütykös ásóludat.

– Szeretem a természet közelségét, kikapcsol és megnyugtat. Amikor tehetem, énekelni is szoktam, ebből szintén töltekezem – részletezte Jóni Pál.

Két út is a jövőbe vezetheti Pált

Pál jövőre érettségizik. Tervei szerint vagy zenei vagy rendészeti pályán folytatja tanulmányait.

– Előbbi terület is nagyon közel áll hozzám. Már az óvodában megmutatkozott az éneklés iránti szenvedélyem. Idővel továbbképeztem a hangomat, főleg népdalokat szoktam előadni. A klasszikus műfaj is tetszik, de a mezőtúri és csángó dalok állnak hozzám legközelebb. Jelenleg négy kórusban énekelek – sorolta a fiatalember. Kiemelte, gyakran vesz részt megméretéseken, és fellépésekre is jár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában