Pályázati forrás

2020.07.20. 14:00

Megyénk önkormányzatai is munkát kínálnak nyárra a diákoknak

Megyénkben is jó néhány diáknak nyílik lehetősége az önkormányzatoknál dolgozni a nyári hónapokban. Jellemzően pár hetes váltásban látnak el főként adminisztratív és a település biztonságával kapcsolatos feladatokat.

Szabó Lilla Laura

Terenyei Nóra (balra) és Kulcsár Anna Zsófia a megyeszékhelyen vállaltak munkát a nyári szünet egy részében

Fotó: Mészáros János

A szolnoki polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint nagyjából kilencven fiatalnak biztosítanak lehetőséget a munkára egy pályázati forrásból. Az adatok szerint igen nagy volt az érdeklődés, több mint kétszeres túljelentkezéssel indult a szezon. A nappali tagozatos középiskolások, illetve a szintén nappali rendben tanuló egyetemi hallgatók életkora 16 és 25 év között mozog. Leginkább adminisztratív feladatokat látnak el. Emellett a buszmegállók menetrendtábláit is a fiatalok ellenőrzik, jegyzik és jelzik, ha sérülést, javítanivalót találnak. A tanulók egészen nyár végéig, két-három hetes turnusokban váltják egymást.

Terenyei Nóra (balra) és Kulcsár Anna Zsófia a megyeszékhelyen vállaltak munkát a nyári szünet egy részében
Fotó: Mészáros János

Mezőtúron július hatodikától huszonhét főt foglalkoztatnak, három hétig. Ezt követően augusztus elejétől további tizennégy fiatalt, újabb három hétig. Ezt már Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere árulta el hírportálunknak. Hozzátette, minden évben nagyon szívesen látják a fiatalokat és igyekeznek változatos, érdekes feladatokat biztosítani számukra.

– A hivatalban némi irodai munkára van lehetőségük, emellett főként a közterületeken tudnak jelentősebb, hatékonyabb munkát végezni. Beláthatatlan vagy balesetveszélyes kereszteződéseket, utca vagy útszakaszokat keresnek, ellenőriznek. Sajnos az is megesik, hogy valaki KRESZ-táblákat helyez át az eredeti helyükről, vagy éppen eltulajdonítja. A diákok jegyzik a hiányt, változást, mi pedig az adott helyzetnek megfelelően cselekszünk – részletezte a városvezető. A tanulók felmérik a gyomos ingatlanok állapotát is, jelzik, ha szabálytalanságot találnak.

– Igen nagy szerepük van a település rendjének és a közbiztonság megtartásában. Számunkra is fontos a munkájuk és úgy tapasztaljuk, jó élményekkel, tapasztalatokkal gazdagon távoznak nyár végén – mondta Herczeg Zsolt. Kiemelte, éppen ezért ők szintén nagy túljelentkezést tapasztaltak. A diákok átlagéletkora vegyes, tizenhat és huszonöt év között változik.

Túrkevén is foglalkoztatnak tanulókat. Farkas Kitti munkaügyi ügyintéző elmondta, július tizenharmadikától a hónap végéig tíz diákmunkást alkalmaznak.

– A program kiírása alapján tizenhat és huszonöt év között jelentkezhettek a fiatalok. Természetesen kizárólag nappali tagozatos tanulóként, hallgatóként. A nálunk dolgozók túlnyomó része középiskolás – részletezte a kevi hivatal munkatársa. Hozzátette, az itt töltött hetek alatt a diákok általánosságban könnyebb fizikai munkát végeznek, mint például gyomlálás, locsolás. A parkokban a kertek rendben tartásában segítenek az állandó alkalmazottaknak. Emellett az irattárazási munkálatokban is részt vesznek az irodákban.

Tapasztalatot is szerezhetnek

A nyári diákmunkaprogram elsődleges célja a munka világában való jártasság megszerzése. Emellett a saját jövedelem megkeresése is motiválóan hat a fiatalokra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a kormány idén közel hárommilliárd forintos keretösszeggel indította el a programot. Országosan közel huszonegyezer fiatal jelentkezésére számítottak, a fenti adatokból azonban kiderül, minden bizonnyal jóval nagyobb volt az érdeklődés és a túljelentkezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában