vérszívók támadása

2020.07.17. 17:30

Sok bosszúságot okoznak a szúnyogok a Tisza-tónál

Éljünk bárhol a Tisza mentén, minden évben szembe kell néznünk a sokszor elviselhetetlen szúnyoginvázióval. A vérszívók a Tisza-tónál éppen a turisztikai szezonban keserítik meg a lakosok és látogatók mindennapjait. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása ismét felszínre hozta a problémát.

Ujvári László

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A rendkívüli helyzet során bevezetett szigorítások fokozatos feloldásával új lendületet vett a turizmus. Hetek óta nő a foglalások száma, már alig lehet szabad szállást találni a Tisza-tónál. Mindezt figyelembe véve, épp a legrosszabbkor jelentek meg a kellemetlen vérszívók.

– Annyira meghatározók az időjárási tényezők ennél a rovarnál, hogy kivédhetetlen a jelenség – kezdte a helyzet magyarázatát Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök.

– A Tisza ilyenkor rendszerint áradt, ennél kedvezőbb tenyészőhely pedig egyszerűen nincs a szúnyogok számára. A szaporodásuk pedig olyan gyors, amivel lehetetlen versenyezni – világított rá a szakértő.

A védekezést nehezíti, hogy az Európai Unióban jelenleg nincs olyan készítmény, melynek a légi kijuttatása engedélyezett lenne, ez pedig ellehetetleníti a légi úton történő szúnyoggyérítést. Ebből kifolyólag csak a földi, úgynevezett melegködös módszer áll rendelkezésre, melynek hatékonysága azonban nem mérhető össze előbbivel. Bár mindkét technológia ugyanazt a készítményt használja, jelenleg csak a földi alkalmazása engedélyezett.

– Számos tévhit terjed az emberek között a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban. Például van, aki szerint kevés van, aki szerint túlzás a gyérítés során alkalmazott készítmény mennyisége. Más azt mondta, hogy emiatt mentek tönkre a rózsák a kertjében – sorolta. Andrási Lőrinc meglátása szerint rendkívül gyorsan terjednek az alaptalan tévhitek, ami megnehezíti, hogy minél szélesebb rétegekhez jussanak el a szakemberek által közölt hiteles információk.

Rámutatott, Tiszafüredet természetvédelmi területek övezik, ahol rendkívül szigorú szabályok vannak érvényben. Az enyhe tél és az elmúlt hetek csapadékos időjárása mellett ezek a tényezők tovább nehezítik a vérszívók elleni küzdelmet. Mivel az ország egyik legintenzívebben érintett területe, Tiszafüreden kiemelt figyelmet fordítanak a probléma enyhítésére. A térségben a Tisza-tó fővárosa az egyetlen település, mely – a központi feladatellátáson túl – saját költségvetéséből tekintélyes összegeket fordít a probléma enyhítésére.

– Bár a katasztrófavédelem is végez szúnyoggyérítést, de arra csak kéthetente kerül sor. Tiszafüred kiemelten érintett, ezért anyagi lehetőségeinkhez mérten mi is igyekszünk minél több alkalommal megrendelni – mondta Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere.

A tavalyi esztendőben összesen tizenhétmillió forintot, idén eddig ötmilliót költöttek erre a célra. Ütemenként körülbelül két és fél millió forintba kerül. Idén először júniusban rendeltek szúnyoggyérítést. Egy-két hónappal korábban még nem volt előjele annak, hogy júniusban ilyen mértékű áradásra és csapadékra lehet majd számítani.

– Azzal harcolunk, amink van és ami a rendelkezésünkre áll. A légi úton történő gyérítés híján ez nagyon nehéz feladat, ezért mindenkinek a türelmét és a megértését szeretném kérni – hangsúlyozta a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában