rend és fegyelem

2020.07.16. 20:00

Szeptemberben megyénkben is munkába állnak az iskolaőrök

A Szolnoki Szakképzési Centrum négy intézményében kezdik meg a szolgálatteljesítést az iskolaőrök szeptembertől. Egyebek mellett erről tájékoztatott tegnap Kalmár Andrea főigazgató. Az intézményvezető elmondta, az érintett iskolákban egy-egy szakember segíti a nevelési munkát. Ők reggel héttől délután három óráig teljesítenek majd szolgálatot.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Mészáros János

– Az országgyűlés döntése szerint azokban az állami fenntartású intézményekben, amelyekben igény van a munkájukra, az új nevelési évben megkezdhetik feladataik ellátását az iskolaőrök – kezdte Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója.

Hozzátette, bár intézményeikben általánosságban elmondható, hogy nincs probléma a renddel, fegyelemmel, négy igazgató mégis kérvényezte a szakember jelenlétét.

– A mindennapokban ugyan nem jellemző az agresszív, szélsőséges magatartás az iskolákban. Ám országos szinten időnként hallani veszélyes esetekről. Az iskolaőr jelenléte a megelőzést szolgálja. Azt szintén fontos hangsúlyozni, hogy az ő munkájuk elsősorban a nevelői feladatok segítéségről, az esetleges rendbontó magatartás megakadályozásáról szól. Tehát nem az erő demonstrálása vagy az elrettentés a cél, sokkal inkább a kiegyensúlyozott légkör megtartása, biztosítása – magyarázta.

Kiegészítésként elmondta, az intézményeket már korábban is segítették bűnmegelőzési tanácsadók, akik évek óta sikeresen dolgoznak együtt a vezetőséggel, a diákokkal.

– Centrumunknál jelenleg ketten látják el a szolnoki iskolákkal kapcsolatos feladatokat, amely nyolc intézményt jelent. Az ő munkájuk is mindenképpen összefonódik majd az iskolaőrökével – mondta. A jogszabály értelmében egyébként további iskolák szintén csatlakozhatnak, akár év közben is igényelhetik az új szakember jelenlétét az intézményekben.

– A feladatokat ellátó személyek a rendőrség kötelékéből kerülnek ki. Egy képzés során nevelői, pedagógiai, tanügyigazgatási, valamint gyermek pszichológiai tudnivalókkal bővítik ki ismereteiket. A jogszabály pontosan meghatározza a jogkörüket. A tanárokkal, iskolavezetőséggel szorosan együttműködve pedig jól elkülönül majd, hogy egy-egy esetnél kinek és milyen mértékben szükséges beavatkoznia, ha szükséges persze – részletezte.

Egyébként a tervek szerint a iskolaőrök jellemzően a folyosókon sétálva figyelik a rendet, a jogszabály által meghatározott kötelességek és jogok használata mellett. A feladatokról, jogkörökről a tanárok és szülők mellett természetesen a tanulókat is tájékoztatják. Egyébként a rendőrség készíti el az iskolaőrség őrutasításait.

A gyakorlati munkáról az első év tapasztalatai alapján lehet majd bővebb ismeretekhez jutni. A szakemberek formaruhát viselnek majd, felirattal, szolgálati jelvénnyel és a rendőrség logójával. Fegyverhasználati joguk nem lesz.

– A toborzás már megkezdődött, ám természetesen arra is vonatkoznak kitételek, hogy kiből lehet ilyen szakember. Ha a jelentkező megfelel ezeknek, csakis a képzés és vizsga sikeres teljesítésével töltheti be az iskolaőri posztot – részletezte a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában