Augusztus végéig

2020.07.24. 17:30

Több száz gyermeknek jut meleg étel Szolnokon

Aki rászorul, az kap ingyen ebédet a gyermeke számára Szolnokon. A város ugyanis nem csak a jogszabályban meghatározott hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családokon szeretne segíteni, de azokon is, akik nem esnek bele a kategóriákba, ám anyagi helyzetük miatt nem tudják előteremteni a napi meleg ételt. Az ebédet augusztus végéig osztják a város öt különböző pontján. A támogatást eddig 240-en igényelték.

Molnár-Révész Erika

Sokszor a gyerekek maguk mennek az ebédjükért a Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolához

Fotó: Mészáros János

Ki gyalog, ki kerékpárral, de mindenképpen táskákkal felszerelkezve érkeznek a családok a szolnoki Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolához. A bejárat mögött önkéntesek serénykednek, rövid egyeztetés után dobozokkal töltik meg a szatyrokat. Rántott hús és krumpli a pénteki menü, vitamindús gyümölcslével.

Lakatos Mihályné négy gyermekének viszi az ebédet, közülük három általános, egy pedig középiskolás korú.

– Nagyon örülünk neki hogy ezzel is segít az önkormányzat. Csütörtökön például bundázott hús volt krumplipürével, ami nagyon ízlett nekik. Vannak olyan levesek is amiket szerettek, például a borsóleves és a gyümölcsleves – mosolygott az anyuka.

Sokszor a gyerekek maguk mennek az ebédjükért a Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolához
Fotó: Mészáros János

– Nem véletlenül vagyunk itt, hiszen ez a város legszegényebb területe – mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón pénteken a körzet önkormányzati képviselője.

– Ez abból is látszik, hogy a 240 igénylőből 106 itt, a Szent Tamás Görögkatolikus Iskolánál kapja meg az ebédet. Egyébként nem az a fontos hogy hányan igénylik, hanem hogy hányan viszik el az ételt – hangsúlyozta. Korábban a megmaradt adagokat a hajléktalanoknak osztották szét, mert sokan nem vették át. A jelenlegi adatok alapján 106 jelentkezőből 104-en érte jöttek. Ez egy nagyon jó arány – tette hozzá Molnár Iván.

– Ez a program 43 munkanapon keresztül zajlik július 1-től augusztus 31-ig. Változó intenzitással, hiszen minden nap más és más számban jelentkeznek az ételért. Összesen 547 gyermek jogosult erre a támogatásra, ebből 240-en veszik igénybe rendszeresen. Pénteken több mint százan kérték az ebédet, de ez a szám naponta változik – mondta Györfi Mihály alpolgármester a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, a nyári gyermekétkeztetés folyamatosan igényelhető a Szociális Támogatások Osztályán.

Fotó: Mészáros János

Az alpolgármester hozzátette, az ételosztás a város öt különböző pontján zajlik. A Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolán kívül a Fiumei úti Általános Iskolában, a Zöld Ház aulájában a Ligeti úti Általános Iskolában és a Szandaszőlősi Általános Iskolában. Ugyanezeken a helyszíneken a bölcsődés korú gyermekek számára is osztják a külön számukra elkészített ebédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában