Statisztika

2020.07.13. 11:30

Visszaesett a személyi sérüléses balesetek száma megyénkben

A súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma is csökkent tavaly megyénkben 2018-hoz képest. Emellett egyetlenegy esettel ugyan, de kevesebb tragikus karambolt regisztráltak. Tavaly azonban öt olyan halálos baleset is történt, amelyben egynél több személy vesztette életét, így növekedett a közutakon elhunytak száma. Az áldozatok között két tizenhárom éves gyermek is volt.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

– Viszonylag erőteljes csökkenés figyelhető meg a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számában – mondta dr. Urbán Zoltán dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a legutóbbi megyei közgyűlésen, ahol beszámolt a megyei rendőr-főkapitányság előző évi tevékenységéről. Tavaly ugyanis 578 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a Jászkunságban, ami az előző évhez viszonyítva (625 eset) 7,5 százalékos csökkenést jelent.

– Történt már olyan a megyében, hogy körülbelül hatvan méterre állt egy rendőrautó, a sofőr – aki később életét vesztette – a STOP tábla ellenére mégis kihajtott egy kamion elé. Ezeket a baleseteket nem tudjuk megakadályozni, csak a figyelmet tudjuk felhívni rájuk, és folyamatosan arra próbáljuk sarkallni az állampolgárokat, hogy tartsák be a szabályokat – hangsúlyozta a megyei rendőr-főkapitány.

– Az elhunytak száma is nőtt tavaly megyénkben, de ennek az az oka, hogy több olyan baleset is történt, amelyben nem egy személy vesztette életét. Az egyik legkomolyabb karambol a 4-es számú főúton történt. Mindkét sofőr ittas volt, és a két személyautóban utazó összes ember életét vesztette, ami hat főt jelentett, így jelentősen befolyásolta az eredményeinket – fűzte hozzá.

Ketten vesztették életüket november elején a 4-es főút Szolnokot elkerülő szakaszán, ahol egy autó és egy kamion ütközött
Fotó: Mészáros János

A megyei közgyűlés elé tárt beszámoló a pontos számadatokra is rávilágít. Eszerint közútjainkon az előző évihez (26 eset) képest 3,8 százalékkal csökkent (25 eset) a halálos balesetek száma 2019-ben. Tavaly azonban öt olyan tragikus karambol történt, melyben egynél több személy vesztette életét. A halálos áldozatok száma összesen 34 volt. Az elhunytak huszonegy esetben járművezetők, kilencszer utasok, míg négy alkalommal gyalogosok voltak. A huszonöt halálos baleset közül két esetben volt alkoholtól befolyásolt állapotban a karambol okozója.

Vasúti átjáróban és kijelölt gyalogos-átkelőhelyen azonban nem következett be tragikus kimenetelű baleset tavaly megyénkben.

Halálos baleset tíz esetben abszolút vagy relatív gyorshajtás, kilencszer az irányváltoztatás, három alkalommal az elsőbbség meg nem adása, kétszer a gyalogos hibája, egy esetben pedig az előzés szabályainak megszegése miatt következett be.

Megyénkben 2019-ben sem vált önállóan közlekedő gyermekkorú halálos baleset áldozatává. Személygépkocsi utasaként viszont két gyermekkorú áldozat volt: egy tizenhárom éves lány és egy szintén tizenhárom éves fiú.

Az előző évihez képest a súlyos sérüléses balesetek száma 191-ről 185-re (3,1 százalékkal), a könnyű sérüléses balesetek száma 408-ról 368-ra (9,8 százalékkal) csökkent.

A balesetek több mint a felét a személygépkocsi-vezetők (353) okozták, őket a kerékpárosok (82), majd a tehergépkocsi-vezetők (56) követik. A személysérüléssel járó közlekedési balesetek közül átlagosan minden hetedik okozója volt kerékpáros. A biciklisek érintettségét vizsgálva megállapítható, hogy 82-en okozóként, 81-en részesként voltak érintettek a balesetekben. Az országos adatokhoz viszonyítva továbbra is problémát jelent, hogy a 82 kerékpáros okozó közül nyolc esetben (9,8 százalékban) – a 2018. évi 10,5 százalékhoz képest csökkenő mértékben – ittas állapotban idéztek elő karambolt.

A baleseti fő okok jelentős részét az abszolút és a relatív gyorshajtás (190), az elsőbbségi jog meg nem adása (167) és a szabálytalan kanyarodás (108) képezte. Tavaly a 2018-as év 7,7 százalékos (48 eset) arányáról 7,4 százalékra (43 eset) csökkent az ittas állapotban okozott balesetek aránya megyénkben.

Vízből is kellett menteniük

A beszámolóból az is kiderült, hogy a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly tizenegy vízbefulladás történt, míg 2018-ban hét. Az ezt megelőző esztendőben a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak összesen 67 személyt sikerült élve kimenteniük, 2018-ban pedig 54 mentés történt vizeinkből. Vízi közlekedési baleset nem történt tavaly, ezzel szemben 2018-ban ötöt is regisztráltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában