gasztronómia

2020.08.24. 07:00

A világ legjobb éttermei között jegyzik a szolnoki orosz bisztrót

Turisztikai célpont lett a Balalajka Orosz Bisztró Szolnokon. Az ország számos településéről, sőt, még külföldről is érkeznek vendégek, hogy megízleljék az orosz ételeket, átéljék az élményeket. Rendre elégedetten távoznak, és ennek hangot is adnak. Mindezek alapján a szolnoki étterem a közelmúltban rangos nemzetközi elismerést kapott.

Rimóczi Ágnes

A tulajdonosok célja, megismertetni a nemzeti értékeket, és átadni az orosz életérzést

Fotó: Mészáros János

„Egyedülálló élmény, különleges, finom fogások, igazi orosz hangulat. „Vendéglátás a legmagasabb fokon, kicsi Oroszország Kelet-Magyarországon.” „Élmény minden perc, szerettünk itt lenni.” Néhány mondat a Tripadvisor honlapján olvasható, szolnoki Balalajka Orosz Bisztrót értékelő vélemények közül. A vendégek mondatai mellett sorakoznak a csillagok, szinte kivétel nélkül öt, ami bizony óriási elismerés.

Ezek alapján a Tripadvisor, a világ legnagyobb utazási platformja Travellers' Choice – A legjobbak legjobbjai-díjjal ismerte el a szolnoki családias kis éttermet. A Balalajka Orosz Bisztrót így immár a világ éttermeinek felső 10 százaléka között jegyzik. Ez volt a legutóbbi díj, melyet kiérdemelt a bisztró, korábban a Forbes magazin Magyarország legoroszabb orosz bisztrójának kiáltotta ki az éttermet, valamint Moszkvából egy rangos állami kitüntetést is kaptak a tulajdonosok gasztronómiai- és kulturális munkájukért.

A tulajdonosok célja, megismertetni a nemzeti értékeket, és átadni az orosz életérzést
Fotó: Mészáros János

– Pedig nem a díjakért csináljuk! Sokkal inkább az orosz ízeken túl igazi életérzést szeretnénk kínálni a vendégeknek – foglalja össze Kolozsvári András. Mindehhez minden adott, a bisztróban ugyanis a gasztronómiai élmények mellett oroszország hagyományaival, kultúrájával is megismerkedhetünk. Így például a házigazdák orosz kenyérrel, sóval és eredeti minőségi orosz vodkával fogadják a betérőket, ahogy az az oroszoknál szokás. És ahogy szokás az ebéd utáni teázás, na és persze a hamisítatlan orosz ételek a kínálatban. Borscs, pilmenyi és pavlova torta, ezeket valószínűleg legtöbben fel tudjuk sorolni, ha a nemzet specialitásaira gondolunk, ezeknél azonban jóval szélesebb a választék, naponta valamilyen különlegességgel várják a gasztroturistákat.

– Ezek mind olyan ételek, amelyek elsősorban családi receptek alapján készülnek – hangsúlyozza Kátya, András felesége és tulajdonostársa, aki éppen a konyhából jön üdvözlésünkre. Kezében ízlésesen rendezett tányért tart, melyen egy desszertkülönlegesség. A csodás tejes, karamellás, fenyőmaggal ízesített krémmel töltött, dióformájú golyócskákat természetesen mi is megízleljük, s így bizonyítjuk: az úgynevezett Mókus desszert mennyei. És nem kevésbé finom a korianderrel ízesített orosz fekete kenyér, na meg a nyírfalé, amit a nyírfa törzséből csapolt nedvből készítenek. A könnyű, limonádészerű ital igazi nyári frissítő.

Természetesen erősebb italok is sorakoznak a pulton. A szolnoki orosz bisztróban harminc féle, kizárólag orosz vodka található, köztük például az az ital, melyet Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciáján is kóstolhatnánk. Ezeket az italokat egyenesen Oroszországból hozatják, ahogy onnan érkezik a kenyér, a kaviár és a füstölt hal is, ezzel is mélyítve az autentikus érzést.

– Ez az életérzés sok vendégünkből előtör, miközben elfogyaszt egy ebédet vagy vacsorát. Sokakban megelevenednek a régi emlékek, amik Oroszországhoz vagy a nemzeti hagyományokhoz kötik. Számunkra is jó érzés ezeknek a pillanatoknak a részesei lenni, sokszor vagyunk tanúi ahogy elérzékenyülnek az emlékek, az ízek, zenék és a beszélgetéseink által – meséli András, aki maga félig orosz, méghozzá szibériai származású.

Felesége Kátya szaratovi születésű. Mindketten „otthon vannak” tehát az orosz hagyományokban, kultúrában, megkérdőjelezhetetlen a hozzáértésük. Kátya ráadásul egy igazi orosz hangszeren játszik, így a Balalajka Orosz Bisztró vendégeit minden szombaton este élő balaljkazene szórakoztatja. Ez az országban egyedülálló, de még a nagy Oroszországban is ritka manapság.

Az este végére összehozza a vendégeket a különleges hangulat

A szolnoki Balalajka Orosz Bisztró egy pici étterem, ahogy a tulajdonos mondja, egyelőre nem is terveznek bővítést, hiszen ebben a jelenlegi formában garantált a családias hangulat, ami számukra igen fontos szempont.

– Sokszor jönnek nagyobb társaságok, családi eseményeket ünnepelnek nálunk, így volt már házassági évforduló, sokszor volt születésnapi vacsora, de már lánykérésnek is voltunk szemtanúi – meséli Kolozsvári András.

– Ami még inkább szívet melengető, hogy, olykor az este végére a külön érkező asztaltársaságok is megtalálják a közös hangot egymással, egy önfeledt beszélgetéssel, szinte egy nagy asztaltársaságként fejezik, fejezzük be az estét – teszi hozzá a tulajdonos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában