Tüsszögés és szemviszketés

2020.08.21. 11:30

A virágzó parlagfű kínozza az allergiásokat megyénkben is

Bár úgy tűnik, idén csúszik valamelyest, mégsem ússzuk meg a parlagfűszezont. A sok csapadék és erős napsütés kedvezett a növénynek, a magasabb egyedek miatt több pollen várható.

P. Pusztai Nóra

Sokan fújják már az orrukat

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Tíz-tizenöt nappal késik ez évben a parlagfű pollenszórásának idénye, nagyjából augusztus 20-a környékén várható a csúcs. Az időjárástól függően kisebb enyhülés lehet, de a magas parlagfűvirágpor-mennyiség szep­tember közepéig megmarad – derült ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal hírportálunkhoz eljuttatott közleményéből.

Sokan fújják már az orrukat
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Noha a parlagfűvel borított területek mérete nem nőtt tavalyhoz képest, a csapadékos június és július kedvezett a gyomnövények növekedésének. Így méretük két-háromszorosa az ilyenkor szokásosnak, emiatt ennyiszer több virágot és virágport bocsátanak ki. Viszont a virágzást is épp az esős időjárás késlel­tette – részletezték.

A csalánfélék és parlag­fűpollenek levegőben mért koncentrációja már most magas, míg a kender és üröm közepes, addig az útifű, a lórom, a pázsitfű-, disznóparéj- és libatopfélék jelenléte alacsony. A Nemzeti Népegészségügyi Központ naprakész pollennaptára segítségével tájékozódhatunk róla, hogy a tüsszögést, orrfolyást és egyéb szénanáthás tünetet mely növények okozzák. Az előrejelzés segíti az allergiások felkészülését a szezonra.

– Idén a napi előrejelzés mellett már óránként is elérhető a virágpor-koncentráció kijelzése területi szinten. Jász-Nagykun-Szolnok megyében eltérő a különböző tájegységek fertőzöttsége, ám szeles időben bármelyik területre eljutnak a gyomnövény allergén pollenjei. Érzékelhető parlagfűpollen-nyomáscsökkenés szeptember második felétől várható, a virágporszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben – emelte ki a megyei kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában