jászfényszaru / pusztamonostor

2020.08.01. 15:30

Kiépült a szennyvízhálózat, augusztus végén kötnek rá

Több mint hatszáz ingatlantulajdonos csatlakozhat rá a szennyvízcsatorna-hálózatra Pusztamonostoron. Utolsó szakaszához érkezett ugyanis az a közel kétmilliárdos szennyvízkezelési beruházás, melyet a település Jászfényszaru önkormányzatával közösen valósít meg. A régóta várt fejlesztés javítja a lakosok életkörülményeit, és fontos környezetvédelmi célokat is szolgál.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Jászfényszarun már korábban teljesen kiépítették a csatornahálózatot, míg a szomszédos Pusztamonostoron csak a főúton alakították ki a rendszert. Így a község belterületének közüzemű csatornázása és szennyvízelvezetése a meglévő jászfényszarui víztisztító telepre, hosszú idő óta megoldásra váró feladat. A csatornahálózat bővítésével azonban a fényszarui tisztítómű túlterhelté válik, ezért annak kapacitásnövelése is szükséges. A két település közösen pályázott a közműfejlesztésre. Ehhez mintegy 1,8 milliárd forint támogatást nyertek, melynek kilencven százaléka európai uniós, tíz százaléka pedig hazai forrás. A beruházás kivitelezése 2018 őszén kezdődött.

– Az ütemtervnek megfelelően, mára elkészült a tisztítómű, és hamarosan kezdődhet a hat hónapig tartó próbaüzem – tájékoztatott Urbán Csaba, a jászfényszarui projektiroda munkatársa. – A fejlesztésnek köszönhetően csökken a környezetterhelés és javul a lakosok életminősége – tette hozzá.

Utolsó szakaszához érkezett a beruházás, ami azt jelenti, hogy a kivitelező kiépítette a gerincvezetéket Pusztamonostoron, és augusztus 27-étől lehet kezdeni a rákötéseket. Erről a minap, lakossági fórumon is tájékoztatták a helyieket.

– A szennyvízbekötés mindenkinek saját költségen történik. A projekt megvalósítása során eddig semmilyen hozzájárulást nem kellett fizetnie a lakosoknak, minden a támogatásból valósult meg – felelte érdeklődésünkre Kardos Veronika, pusztamonostori polgármester. A községben hatszázhuszonöt ingatlant köthetnek be a hálózatba. Tizenhárom kilométernyi csatorna épült ki, hat új átemelővel. A szennyvízcsatorna-hálózat fontos környezetvédelmi célokat is szolgál.

– Minimálisra csökkenhet a talajterhelés. A régen kiásott szikkasztógödröket nem betonozták körbe, ezért nem teljesen zárt rendszerű árkok vannak a településen. A szikkasztókon keresztül talajba szivárgó szennyvíz károsítja a környezetet. A fejlesztéssel tisztább lesz a terület és a fúrt kutakból nyert víz, melyből sokan locsolnak – emelte ki a településvezető.

Több utcát is újra kellett aszfaltozni

Pusztamonostoron a beruházás az elmúlt időszakban érintette a lakosság mindennapjait. A polgármester szerint a felmerülő nehézségeket összességében jól kezelték. A kivitelező folyamatosan végzi a helyreállítási munkálatokat, több utcát újra kellett aszfaltozni.

– Sok helyreállítási munkája volt a vállalkozónak. A nagy esőzések miatt a nyomvonal mentén szinte minden utcában kisebb-nagyobb süllyedések keletkeztek, amit újra feltöltöttek – mondta Kardos Veronika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában