JÁSZKUNSÁG

2020.08.14. 07:00

Kistelepülések szakemberei szereztek középfokú végzettséget

Közművelődési szakemberek sikeres vizsgáiról szólt az elmúlt két nap az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Egy, a felzárkóztatást célzó képzés záróeseménye volt a számadás, amelyen huszonöt település szakemberei vettek részt.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A cél az volt, hogy a jövő év januárjában életbe lépő jogszabálynak a lehető legtöbb megyebeli település eleget tudjon tenni. Ennek értelmében, a legkisebb községben is minimum középfokú végzettséggel rendelkező közművelődési szakembert kell alkalmaznia az önkormányzatoknak – részletezte Farkas Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmafejlesztési Igazgatóság, Kutatásfejlesztési központjának kutatófejlesztő munkatársa. Leginkább az ötezer fő alatti települések érintettek a kérdésben.

– A megyében egy huszonöt fős csoportot sikerült indítani. Még tavaly, a toborzási időszakban felmértük mely települések a leginkább érintettek – mondta Farkas Éva. Hozzátette, a képzés hozzájárult a szakemberek szakmai ismereteinek bővítéséhez, a jogszabályi háttér, és a módszertan mélyebb megismeréséhez.

Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságágának igazgatója hozzáfűzte, az összegyűlt szakemberek egyfajta kapcsolati hálót is létrehoztak, amely hosszútávon is hasznukra lehet.

– A későbbiekben is számíthatnak egymásra, egyeztethetnek a felmerülő kérdéseikről vagy akár közösen szervezhetnek eseményeket. Többek között Tiszaroffról, Mezőhékről, Mesterszállásról, Öcsödről, Jánoshidáról, Cserkeszőlőről és Csépáról érkeztek kollégák.

Akadt, aki megjegyezte, hogy felsőoktatásban is szívesen folytatná az ismeretszerzést – részletezte az igazgató. A sikeres vizsgázók közül Soós Edina Mesterszállásról érkezett.

– Nagyon jó alapokat kaptunk, remek felkészítőink voltak. Sok jogszabályt sikerült mélyebben megismernünk, kielemeznünk, mindenképpen hasznos tudást szereztünk a munkánkhoz.

Hasonlóan látja a mezőhéki Forrai Tímea is, aki néhány szóban a számadás menetéről is beszélt.

– Írtunk esettanulmányt, készítettünk intézménybemutató portfóliót. Emellett beavatkozási tervet is. Én Mezőhék egyik jellemző problémáját, a fiatalok elvándorlását céloztam meg, több, számukra megfelelő rendezvény szervezését fejtettem ki megoldásként – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában