fejlesztés

2020.08.08. 15:30

Lefektették a gázvezetéket a boldogházi tanyavilágban

Jászboldogházán a faluhoz közeli négy tanya lakói két évvel ezelőtt adták be igényüket a díjmentes közműcsatlakozás keretében földgázbekötésre. Már-már kezdték feladni a reményt, hogy valaha is lesz valami a fejlesztésből, elvégre két éve várnak. Nemrég azonban felvonultak a munkagépek, és a szakemberek kiépítették a csővezetéket.

Illés Anita

Mizsei József (balra) és Szűcs Gergely is szemügyre vették a közművesítési munkálatokat

Fotó: Illés Anita

– A régi tanyavilágból mára alig maradt valami – kezdte Szűcs Gergely, akivel ellátogattunk a faluhoz közeli tanyákra. Önkormányzati képviselőként a helyi közéletben is szerepet vállal, jól ismeri a települést, a lakosok problémáit és örömeit egyaránt. Tőle értesültünk arról, hogy négy tanya lakói két évvel ezelőtt adták be igényüket a díjmentes gázcsatlakozásra.

Ezt egy 2017-es kormányrendelet tette lehetővé, amely az előírt feltételek mellett meghatározott fogyasztási mértékig biztosítja a díjmentességet. Meghatározott korlátok között a közműcsatlakozásból nem zárták ki a külterületi ingatlanokat sem. Az úgynevezett fogyasztói vezetékek és felhasználói berendezések költségeit az ingatlan tulajdonosának kell fizetnie.

Mizsei József (balra) és Szűcs Gergely is szemügyre vették a közművesítési munkálatokat
Fotó: Illés Anita

– Már akkor jelezte a szolgáltató, hogy a tanyákig a vezeték kiépítése valószínű, hogy hosszabb időt vesz igénybe. Úgy tűnt, hogy nem is lesz az egészből semmi. Nemrég azonban megérkeztek a szolgáltató szakemberei, és elvégezték a szükséges munkákat – részletezte Szűcs Gergely, majd bejártuk a területet, ahol még ottjártunkkor is dolgoztak a munkagépek. Megtudtuk, hogy egy korábbi villamosítási programban villanyt vezettek a tanyákra, majd tavaly vezetékes ivóvizet kaptak a községi hálózatból. Sok-sok évvel ezelőtt nem gondolták, hogy egyszer összkomfortosak lesznek a külterületen található házak.

– Szüleimmel itt nőttem fel a tanyán. Megszoktam, hogy nincsenek közvetlen szomszédok, csend és nyugalom árad, jó a levegő – mondta Dombi Anita, aki férjével és kisfiával él a falu szélén. Régi, hagyományos tanyasi gazdálkodást ugyan nem folytatnak, de konyhakert biztosítja a család szükségleteit.

– Nagy előnyt jelent a falu közelsége, az iskola öt percnyire van tőlünk. Távoli tanyán nem szívesen élnék – jegyezte meg. Az elmúlt években szénnel és fával tüzeltek, reményeik szerint idén már gázzal fűthetnek, ami sokkal komfortosabb. Ebben bízik a szomszéd tanyán élő nyugdíjas, Mizsei József is.

– Hetvenhárom évesen az ember nem úgy mozog, mint régen. Örülnék, ha idén végre nem kellene már szenet hordani és salakolni, mert nehezebben bírom. Az sem utolsó szempont, hogy sokat drágult a szén, ezért nem olcsóbb ezzel a tüzelőanyaggal fűteni. A csővezetéket lefektették, várjuk, hogy célba érjen a gáz – tette hozzá.

Kétszázmillióból fejleszthetik a csatornarendszert

Jászboldogházán a jövőben jelentős infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg. Az önkormányzat ugyanis közel kétszázmillió forintot nyert el az A1-jelű főgyűjtő csatorna kapacitásának fejlesztésére. A tervezett beruházás a település belterületének mentesítését szolgálja, és a Zagyva irányába történő vízelvezetés hatékonyságát növeli – olvasható a projekt indításáról szóló sajtóközleményben.

A település az 1963-as árvíz idején népesült be a környező tanyavilágból. A belterületen lévő csatornarendszert még a falu beépülése előtt létesítették. Ez azonban elhanyagolt és rendezetlen, ami miatt a feladatát nem tudja hatékonyan ellátni. A faluból induló A1-jelű csatornarendszer, mely a Zagyva felé vezeti a vizet, több mint kilenc kilométer hosszú, és több mint nyolcvan ingatlant érint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában