Tisza-tó

2020.08.06. 20:00

Sokasodnak a kérdőjelek a nyár végi programok körül

A Tisza-tó régió egyik ismérve, hogy a turizmusa nagyban függ az időjárás viszontagságaitól. Az évek során megtanultak ezzel együtt élni a tó körüli települések és turisztikai szolgáltatók, de a koronavírus-járvánnyal még a legfelkészültebbek sem számoltak. Most úgy tűnik, egyre bizonytalanabb a nyári, őszi rendezvények sorsa is.

Ujvári László

A Tiszafüredi Halasnapok elmaradt a járvány miatt, és még számos Tisza-tavi rendezvény körül nagy a bizonytalanság

Fotó: Ujvári László

A járványügyi korlátozások miatt egyre több rendezvény marad el a Tisza-tónál. Pár hónappal ezelőtt még bizakodóan tekinthettünk a jövőbe, hiszen jó esély volt arra, hogy a nyarat már komolyabb szigorítások nélkül élhetjük meg.

Követve a járványhelyzet alakulását a környező országokban, az elmúlt hetekben egyre sötétebb felhők gyűltek az előttünk álló rendezvények fölé. A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be, hogy augusztus 15-e után ötszáz főben maximalizálják a szabadtéri rendezvényeket. A Tisza-tó nyári fesztiváljait ezrek, tízezrek látogatják, így számos program mellé került hatalmas kérdőjel.

– A Tiszator Abádszalóki Böllérfesztivál volt az első és egyben legnagyobb rendezvényünk, melyet el kellett halasztani a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt – idézte fel Balogh Gyula abádszalóki polgármester. – Elmaradtak a pünkösdi programjaink is, például a kifejezetten népszerű Tisza-tó Tortája gasztrofesztivál – mutatott rá.

A Tiszafüredi Halasnapok elmaradt a járvány miatt, és még számos Tisza-tavi rendezvény körül nagy a bizonytalanság
Fotó: Ujvári László

Nagy károkat okozott a rendezvények elmaradása, csak a Tiszator előkészítésére ötmillió forintot költöttek, nem beszélve a többi lefújt programról. A legutóbbi kormányzati bejelentés már érinti az augusztus 20-ai rendezvényeket is, melyek újragondolása és átszervezése szükséges.

– Szeptember végén esedékes a városnapi rendezvényünk. Az ünnepséget és a díjátadót nem érinti az aktuális létszámkorlátozás, de az azt követő fesztivál és főzőverseny már erősen kérdéses – vélekedett. – Jó eséllyel idén csak apróbb rendezvényeket fogunk megtartani, már inkább a következő évre készülünk – jegyezte meg Balogh Gyula.

Hasonló bizonytalanság övezi a közeljövő programjait Kunhegyesen is. Sok tavaszi rendezvényről kellett lemondaniuk, ugyanakkor bizakodva vágtak bele a nyáriak szervezésébe. A helyzet jelenlegi állása szerint meg lesz tartva az augusztus 20-ára tervezett hagyományos rendezvény, de az már biztos, hogy változtatni kell az eredeti elképzelé­seken.

– Nagyban befolyásolja a terveinket a járványhelyzet alakulása, napi szinten figyeljük a legújabb fejleményeket. Természetesen nincs más forgatókönyv, mint az adott rendezvények szabályok szerinti megtartása, esetleg halasztása – szögezte le Szabó András kunhegyesi polgármester. – Szeptember 26-án kerül sor a város napjára, melyre minden évben egy fesztivált szervezünk, a Mihály-napi sokadalom rendszerint több ezer embert vonz a belvárosba – részletezte a városvezető.

Idén a P. Mobil élő koncertje lenne a fő attrakció, melyről még év elején kötött szerződést az önkormányzat. A kérdőjelek nem hiányoznak a Mihály-napi sokadalom megtartása mellől sem, mégis remélik, hogy megszervezhetik a város legnagyobb rendezvényét, és a hozzá tartozó nagyszabású főzőversenyt.

Mint megtudtuk, az önkormányzat anyagi biztonsága érdekében egy harmincmillió forintos hitelkeretet nyitottak az egyik hazai pénzintézetnél, melyet csak akkor vesznek igénybe, ha a költségvetés számai rosszul alakulnak. Még nem látják a helyiadó-bevételek alakulását, de a pozitív előjelek arra engednek következtetni, hogy felesleges volt az óvatosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában