JÁSZKUNSÁG / DÉL-PEST

2020.09.10. 07:00

Épülő M4-es: kárpótlás jár a kisajátított ingatlanokért

Az M4 gyorsforgalmi út építése több helyszínen zajlik térségünkben. Ezeken a területeken vannak olyan, magánkézben lévő termőföldek, gyümölcsösök, melyek a tervezett nyomvonalon helyezkednek el. Olvasóinkban többször is felmerült már kérdésként, hogy ezek a földek, területek milyen jogszabály szerint építhetők be? Azok tulajdonosai kapnak valamilyen kárpótlást, ha igen, milyen módon részesülnek ebben?

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

A felvetésre írt válaszban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. illetékese kiemelte, hogy a szóban forgó projekt egy kormányrendelet vonatkozó pontja szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházásnak minősül. Mindezek mellett tudni kell, hogy a 2015-ben leállított kivitelezési projekt 2019-ben indult újra. Az eltelt időben történt változások a projekt műszaki tartalmának módosítását tették szükségessé (ívbővítés, árvízvédelmi töltés magasítás, vízelvezető árok korrekció), mindezek miatt pedig további ingatlanok – összesen hetvennégy – megszerzése vált szükségessé.

– Az ilyen beruházásoknál a kisajátításról szóló törvény ide vonatkozó pontjai értelmében egy, nem a NIF Zrt. által megbízott értékbecslő, hanem a kisajátítási eljárás lefolytatására illetékes kormányhivatal által kirendelt független ingatlanforgalmi szakértő (úgynevezett előzetes szakértő) állapítja meg a NIF Zrt. vételi ajánlatának alapjául szolgáló kártalanítási ellenértéket. A szerződéskötés esetleges meghiúsulása esetén ugyanez a szakvélemény szolgál alapul a kisajátítási eljárás során meghozandó hatósági döntésnél. A szakértő szakvéleményét a törvény vonatkozó rendelkezéseinek, valamint a szakma szabályainak figyelembevételével köteles elkészíteni – tájékoztatta hírportálunkat Hideg András.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette, amennyiben a kisajátítást helyettesítő adásvételi szerződés megkötése nem valósul meg, társaságuk kezdeményezi az illetékes kormányhivatalnál az ingatlan kisajátítását, ezzel biztosítva a cél mielőbbi megvalósítását.

Ezeket az eljárásokat természetesen törvényi előírások szerint folytatják le.

– Kisajátítási eljárás esetén az ingatlanért járó kártalanításon felül a kisajátításról szóló törvény vonatkozó pontja alapján a törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel úgynevezett járulékos költségek megtérítésére van lehetőség. Ennek keretében az indokolt és igazolt költségekkel kapcsolatos igényt az illetékes kormányhivatal bírálja el – emelte ki a kommunikációs igazgató. Hangsúlyozta, hogy a NIF minden esetben mindent megtesz annak érdekében, hogy az adásvételi, illetve kisajátítási eljárás a jogszabályi keretek között, minden érintett fél részére megnyugtatóan záródjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában