Galériával

2020.09.29. 14:13

Túzokvédelem: föld alá viszik a villamosvezetékeket Túrkevénél

– A természetvédelem közös ügy – emelte ki dr. Rácz András kedden, a Túrkeve határában megtartott eseményen. Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára ezzel az Akadálymentes Égbolt elnevezésű megállapodásra utalt, melyet a természetvédelemért és az áramszolgáltatásért felelős szervezetek a 2008-ban írtak alá, s amivel nagy lépéseket tettek a szabadvezetékek mentén történő madárpusztulás problémájának felszámolása érdekében.

Rimóczi Ágnes

E megállapodás része a kedden megkezdett beruházás, melynek első szakaszában három és fél kilométer hosszon viszik a föld alá a meglévő villamos légvezetéket. A beruházás jövőre folytatódik, Dévaványa és Túrkeve között 18 kilométeren valósul meg a földkábeles kiépítés. Mindez a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokok és azok élőhelyének megóvását szolgálja majd.

Az államtitkár üdvözölte az E.ON Hungária Zrt. vállalását, s köszönetet mondott a természet megóvásáért tett erőfeszítéseiket.

– Alapfeladatunk az áramellátás zavartalan biztosítása, ezt úgy szeretnénk megtenni, hogy közben természeti környezetünket is óvjuk – reagált a köszönetre Nagy Géza. Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója elmondta, a most kezdődő kivitelezés első szakaszára – a transzformátorállomások átalakítására és a 3,5 km-es szakasz föld alá vitelére – összesen 350 millió forintot költ az E.ON. Kiemelte, ezeken túl Hortobágy település közelében új technikai megoldásokat is tesztelnek kifejezetten a nagy testű madarak védelmében.

Utóbbi munkálatok fontosságára a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója is rámutatott. Dr. Kovács Zita emellett kiemelte, hogy az elektromos szabadvezeték földkábeles kiváltása minden esetben a legmagasabb szinten képviseli az élőlények és élőhelyeik érdekeit az energiaellátás során.

– Jelen projekt kedvező hatásaihoz kétség sem férhet, hiszen ritka, féltve őrzött madarunk, a túzok által használt tájrészlet válik ezáltal számára biztonságosabbá, továbbá más fajok is haszonélvezői lesznek a változásnak – tette hozzá a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója.

A kedden elkezdődött beruházás Túrkeve és Dévaványa között valósul meg. Utóbbi várost nevezhetjük akár a túzokvédelmi program fővárosának is, hiszen ott működik a túzokvédelmi állomás, a mintaterület és információs központ. Ahogy azt dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, az utóbbi időben sok elpusztult túzokot találtak elektromos vezetékek alatt, ezért különösen fontosnak és örömmel telinek tartja ezt a kezdeményezést.

– Köszönettel tartozunk a szakembereknek ezért, a madarak védelmében tett munkákért – tette hozzá.

Magyarországon lett először védett állat a túzok

A túzok egyike a ma élő legnagyobb testű röpképes madaraknak. Védetté nyilvánítása és vadászatának teljes betiltása a világon elsőként hazánkban, 1969-ben történt meg. Európai viszonylatban hazánkban, az Alföldön él a második legnagyobb, kb. 1500 egyedet számláló túzokpopuláció. A túzokok megmentése érdekében 1975-ben Dévaványa határában védett területet alakítottak ki, Dévaványai Tájvédelmi Körzet néven, amely ma már a Körös-Maros Nemzeti Park része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában