ellenőrzés

2020.09.15. 07:00

Gondok akadtak a nyugtaadással a megyében

Az idegenforgalmi főszezonban zajló hatósági ellenőrzések elsősorban a turisták által leginkább látogatott vendéglátóipari egységeket, közterületi és alkalmi árusokat, valamint a személyszállító szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat érintették idén. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a hatósági ellenőrzések kiterjedtek a jogszabályi előírások betartására, valamint a vásárlói magatartást tisztességtelenül befolyásoló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésére.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– A fogyasztóvédelem nyáron – jellemzően fürdők területén, fürdővárosokban – folytatott ellenőrzéseket, összesen hetvenkettő vendéglátóipari egységben. Esetükben nyolc alkalommal állapítottunk meg szabálytalanságot, ami tizenegy százalékos kifogásolási arányt jelent.

– A szabálytalanságok között a nyugtaadás elmaradását, a nyitvatartás és a vásárlók könyvének hibás elhelyezését, illetve a tömegre értékesített termékekhez használt mérlegek hiányosságait tárták fel munkatársaink. Fogyasztói megkárosítást háromszor tapasztaltunk, valamennyi szűk italmérés következtében valósult meg – közölte érdeklődésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

A nyári időszakban a szakemberek külön figyelmet fordítottak a gyermekek biztonságára.

– Mindezt szem előtt tartva a fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőrizte, és még most is ellenőrzi a játszótéri eszközök, kitelepült mutatványos berendezések – így lánchinták, trambulinok –, továbbá a strandokra telepített vízi csúszdák biztonságosságát. Játszótéri eszközöknél a biztonság a fő szempont. Az üzemeltetőnek rendelkeznie kell az eszközökre vonatkozó ellenőrzési jegyzőkönyvekkel, rendszeresen karbantartást kell végeznie – tudtuk meg.

A tapasztalatokról beszá­molva kiemelték, hogy a játszótereket illetően kisebb hiányosságok kerültek felszínre, de ezeket utólagos felülvizsgálattal és javításokkal orvosolni lehet.

– Fontos azonban, hogy idén nyáron szigorodott a játszóterekre vonatkozó jogszabály. Kötelező a játszótér üzemeltetőjét, elérhetőségét feltüntetni, ahol jelezni lehet, ha rendellenességet tapasztalnak a szülők, felnőttek. Az eszközök biztonságosságára vonatkozó ellenőrzést az eddigi négy helyett háromévente kell elvégeztetni. Ugyanezek a szabályok érvényesek a szállodák, panziók, vendéglátóhelyek udvarán lévő játszótéri eszközökre is – tették hozzá az összesítésben.

A taxisokat is ellenőrizték a fogyasztóvédelmis szakemberek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának kiemelt feladata volt még a személyszállító szolgáltatást nyújtó vállalkozások ellenőrzése. Mindezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereivel közösen végezték a kormányhivatal munkatársai.

Elsődlegesen a pályaudvarok, szórakozóhelyek, nagyobb kórházak, népszerű idegenforgalmi helyek környékén lehet számítani fogyasztóvédelmi ellenőrökre. A hatóság próbautazásokkal vizsgálta, hogy használja-e a sofőr a taxamétert, azt a díjtáblázatnak megfelelően állítja-e be, megfelel-e a műszer által jelzett alapdíj a díjtáblázatnak, fizetéskor ad-e nyugtát, számlát. A tapasztalatok szerint leggyakrabban a nyugtaadás elmulasztása, a gépjármű nem megfelelő műszaki állapota miatt kellett intézkedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában