Tisicum

2020.09.01. 19:00

Két ismert szolnoki tudóst köszöntöttek az ünnepi kötettel

Megyénk két tudósát is köszöntötték a Damjanich János Múzeum rendszeresen megjelenő évkönyve, a Tisicum huszonnyolcadik számával a minap. Régi hagyomány, hogy kerek születési évfordulókon a kollégák ünnepi kötet megjelentetésével lepik meg az ünnepelte(ke)t. A mostani kettős kötet az idén hatvanéves dr. Bagi Gábor történész, a történettudományok kandidátusa és Zsolnay László művészettörténész, a múzeum osztályvezetője előtt tiszteleg.

Szathmáry István

A Tisicum huszonnyolcadik, ünnepi számát számos érdeklődő előtt ismertették

Forrás: Damjanich János Múzeum

Az ünnepség bevezetőjében dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója a kötet szerzői és szerkesztői nevében köszöntötte az ünnepelteket, majd egyúttal bejelentette egy másik könyv megjelenését is – az érdeklődők már kézbe vehetik dr. Bagi Gábor hatszáz oldalas, Szolnok a török korban című monográfiáját is. A bevezetőt követően Gulyás Katalin, a múzeum történeti osztályvezetője ismertette a Tisicum ünnepi számának tartalmát.

A huszonegy tanulmányt huszonhét szerző jegyzi, és súlypontjait tíz–tíz régészeti és történettudomány körébe tartozó írás adja. Ezeken kívül egy tanulmány erejéig a restaurálás is megjelenik a kötetben. A tanulmányokat a kiadvány elején rövid köszöntések előzik meg, majd az ünnepeltek bibliográfiája segíti az olvasók tájékozódását eddigi munkásságukban.

A mostani szám szerzői: Csányi Marietta, F. Kovács Péter, Mali Péter, Torbágyi Melinda, Madaras László, Polgár Zoltán, Nagy Zsolt, Nevizánszky Gábor, Prohászka Péter, Váczi Gábor, Fülöp Kristóf, Lörnhardt M. Denisa, Szabó Nóra, Cseh János, Tárnoki Judit, Veresegyházi Béla, Szikszai Mihály, Bojtos Gábor, Cseh Géza, Udovecz György, Novák László, Tolnay Gábor, Ravasz István, Vadász István, Kasza Csaba, Szabó Melinda, Szecskő Diána.

A Tisicum huszonnyolcadik, ünnepi számát számos érdeklődő előtt
ismertették
Fotó: Damjanich János Múzeum

Az írások Európa egyik legrégebbi bödönkútjának felfedezésétől az Alföld szinte valamennyi korszakának és több elpusztult középkori településünk kutatásán át olyan, a szakmán kívüli olvasók érdeklődését megmozgató témákig terjednek, mint a régi főúri pénzhamisítás története. Vagy egy ismeretlen, hason fekve nyugvó, tehát nem szabályosan eltemetett, talán meggyilkolt, avagy járvány áldozatául esett vándor maradványai mellett talált pénzlelet. De ugyanígy érdeklődésre tarthat számot Horthy Miklós családfájának rejtélye, vagy a Don-kanyarban elesett magyar katonák exhumálása során előkerült iratok ügye is.

A könyvbemutató után Horváth László igazgató átadta dr. Bagi Gábornak az intézmény ajándékát, Szőke Tibor festőművész olajfestményét, majd személyes közöntőkkel folytatódott a program.

Hosszas betegség után hunyt el az osztályvezető

Az ünnepségről szóló tudósításunk lezárása után kaptuk a tragikus hírt, miszerint Zsolnay László művészettörténész, a szolnoki Damjanich János Múzeum osztályvezetője 2020. augusztus 28-ára virradó hajnalban, hatvanesztendős korában, hosszas betegség után lakásán elhunyt. Előző nap még jó hangulatban fogadta a múzeum születésnapja alkalmából őt felkereső küldöttségét, de nem sokkal később már a rossz hírrel kellett szembesülnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában