Tiszasüly

2020.09.03. 16:30

Kitárta kapuit a népi játékok udvara

Kovács Berta

Többen is lóhátra pattantak a családi napon

Forrás: Beküldött fotó

Hagyományőrző családi napot és slambucfőző versenyt rendeztek a Nagy Lajos Faluháznál a napokban. A főzőversenyre – melyből szeretnének hagyományt teremteni – hat nevezés érkezett. Rotyogtak a bográcsokban az öreglebbencsek. A bírák végül Kovács Istvánt hozták ki győztesnek, a második helyet Demjénné Barkaszi Máriának, a harmadikat pedig a Páva Barbara–Orvos Vivien párosnak ítélték oda.

Végre elérkezett a várva várt pillanat is: megnyithatták a népi játékok udvarát. A már korábban elkészített hagyományos játékszerek nemcsak az ifjú korosztály körében arattak sikert, hanem a felnőttek is örömmel kipróbálták az eszközöket. Lengőteke, gólyaláb, horgászat, patkóhajítás, bádogbögredobás, karikadobás, almafa-, malom-, páros sítalp, vadkacsa­vadász-játék, csigafutam, egyensúlyozó, vízhordó és sajtlabirintus várta a vállalkozószelleműeket. A fajátékok elkészítésében nagy szerepet vállaltak a helyi asztalosok: Ágota Zoltán, Fridrik Ferenc és Katona Sándor. A besenyszögi Tarjányi Gáborné pedig almákat horgolt.

Többen is lóhátra pattantak a családi napon
Fotó: Beküldött fotó

A családi nap bőségesen kínált programot a látogatóknak: lehetett lovagolni, íjászkodni, a legifjabbakat légvár, lufihajtogatás és csillámtetoválás várta. Az állatsimogatóban kecskével, nyuszival, kisstruccokkal barátkozhattak. A jászkiséri Csete Balázs Honismereti Szakkör tagjai kézműves-foglalkozást tartottak. A nagykörűi Rózsa Aranka szőtteseit, Gregor Balázs fonott alkotásait, a szolnoki Lőrincz Andrea horgolt játékait mutatta be. Akiknek mozogni támadt kedvük, azok zumbázhattak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában