JÁSZKUNSÁG

2020.09.01. 07:00

Rendhagyó módon kezdik az iskolát megyénkben

Kedden elkezdődött az iskola, minden szokásos hagyományával együtt. Ilyenek egyike a ­tanévnyitó ünnepség, amelyet intézményenként eltérően szerveztek. Az idei különleges állapotok miatt némi odafigyelést igényel az esemény bonyolítása. Megyénk legtöbb iskolájában bontott csoportokban köszöntik az új nevelési évet a diákokkal.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Két csoportra osztjuk a diákokat, így eleget tudunk tenni az ötszáz fős korlátozásnak – kezdte Balog Zsolt, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. A felsősök nyolc órára érkeznek, a szülőktől azt kérik, lehetőleg csak egyikük kísérje a gyermeket, ha szükséges. Fél kilenctől pedig az alsósokat várják.

– Bízunk benne, hogy az időjárás mellénk áll. Ellenkező esetben a diákok az osztálytermekben ülve, iskolarádión keresztül hallgathatják meg a tanévköszöntést – részletezte az iskola vezetője.

Hasonlóan szervezik az eseményt a szintén szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban is. Pogány Gyula igazgató hangsúlyozta, törekednek a vírushelyzettel kapcsolatos előírások betartására.

– Arra készülünk, hogy az udvaron tartjuk az évnyitót, bízunk benne, hogy sikerülni fog. Szeptember elsején, kedden reggel nyolctól a feslőbb évfolyamosok, kilenctől a kilencedikesek hallhatják az új tanév legfontosabb tudnivalóit – mondta. Becsléseik szerint így egyszerre legfeljebb négyszázan lesznek jelen az udvaron. Ez megkönnyíti a távolságtartási szabályok betartását is.

A túrkevei KSZC Ványai Ambrus Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában régi hagyomány, hogy az első órában nyitják meg az új tanévet. Idén az udvarra szervezik az eseményt, rövidített menetrenddel készülnek.

– Nagyjából húsz perc vagy fél óra alatt megbeszéljük a legfontosabb tudnivalókat, majd kezdődhet az első nap – mondta Asztalos Csilla igazgató. – Természetesen a távolságtartás és a létszámkorlátozás tartható. Rossz idő esetén a tornacsarnokban fogadjuk a diákokat, ott szintén eleget tudunk tenni a szabályoknak – részletezte. Többszöri fertőtlenítéssel, a megfelelő ültetési renddel és az általános higiéniai szabályok betartásával igyekeznek segíteni a gyerekeket, valamint az iskola dolgozóit a mindennapok során.

– Az udvarunk elég lehetőséget biztosít, hogy biztonságosan megtarthassuk az évnyitót. Persze az időjárás kegyességében is bízunk. Főleg az elsősök számára jelentős ünnep ez, hiszen életük egy teljesen új fejezetébe lépnek.

Miattuk és szüleik miatt is fontosnak érezzük, hogy némi biztonsági előkészülettel, de hagyományosan nyissuk meg az évet – mondta Váradi Éva, a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: negyed kilenctől az alsósokkal, kilenctől a felsősökkel osztanak meg minden hasznos tudnivalót az új tanévre vonat­kozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában