nincs csődközeli helyzet

2020.09.22. 20:00

Sikerült megakadályozni a jászberényi testület feloszlatását

A Fidesz-frakciónak sikerült megakadályozni, hogy feloszlassa magát a jászberényi képviselő-testület legutóbbi ülésén. A tanácskozáson napirenden volt egyebek mellett az önkormányzat gazdálkodása is. Elhangzott, hogy a jelenlegi információk alapján nincs csődközeli helyzetben a város, a módosításokkal tartható lesz az idei költségvetés.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Mint azt megírtuk, miután nincs erős konszenzuson alapuló döntéshozatal a város fontos ügyeiben, ezért Budai Lóránt polgármester az elmúlt hetekben felvetette a képviselő-testület feloszlatásának gondolatát. Ezt hivatalosan is a plénum elé terjesztette a szeptemberi rendes, nyílt ülésen.

A Közösen Jászberényért Egyesület hat képviselője és a polgármester megszavazta, a Fidesz-frakció jelen lévő hat tagja elutasította a javaslatot, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője pedig tartózkodott. Így az indítványt nem vették napirendre, nem tárgyaltak a testület feloszlatásáról. Ezután huszonhat napirendi pontot tekintettek át a képviselők. Egyik legfontosabb az önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről szóló tájékoztató volt, melyet egyhangúlag szavazott meg a testület.

– Rendhagyó költségvetési félév van mögöttünk – kezdte Kiss József, a polgármesteri hivatal gazdasági osztályának vezetője. Az idei költségvetés elfogadása után rövidesen a koronavírus-járvány miatt olyan rendkívüli helyzet alakult ki, ami a gazdaság valamennyi szereplőjére hatással volt. Így a város gazdálkodására is.

– A központi intézkedések közül legjelentősebben a gépjárműadó befizetési kényszere érintette a költségvetést, amit módosítani kellett. Olyan feladatokat töröltünk a kiadások közül, melyeket még nem kezdtünk el. Így nem indítottuk el például a víziközmű- és szennyvízközmű-beruházásokat – részletezte az osztályvezető. Több lépcsőben további költségvetést érintő döntéseket hoztak, támogatásokat zároltak, majd töröltek, ami érzékenyen érintette a szervezeteket.

– A tervezett, de csökkentett adóbevételek a felmérések alapján vélhetően befolynak majd. A jelenlegi információk alapján nincs csődközeli, fizetésképtelen helyzet a városban. A költségvetés a tervezett előirányzatokkal, feladatokkal tartható lesz – jelentette ki Kiss József.

– Miért nem hozták vissza napirendre a Faiskola utcai munkásszállás projektet, ha még szerepel a fejlesztések között? Miért nem a bérlakásokra koncentrálnak? – tette fel a kérdést Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője. – Még nem érkezett visszajelzés az önkormányzat bérlakáspályázatára. Amint lesz eredmény, tájékoztatást adunk – reagált Budai Lóránt.

A frakcióvezető a költségvetéssel kapcsolatban megjegyezte, nem ért egyet az elvonásokkal. Összességében megnyugtatónak nevezte az intézkedéseket, szerinte – ha nem történik nagy probléma – végig lehet vinni az évet. Döntöttek 53,8 millió forint átcsoportosításáról is, melyet többek között civil szervezetek támogatására, a vírus elleni védekezési alap emelésére, szakképzési ösztöndíjpályázatra biztosítanak.

Felülvizsgálják a parkolási rendszert, megerősítenék a polgárőrséget

Napirenden volt a város közbiztonsági és bűnmegelőzési feladatterve is. Megvitatásakor felmerült a helyi polgárőrség megerősítésének szükségessége, a szervezet fiatalítása. Tárgyalták az Ifjúsági Munkacsoport munkájáról szóló tájékoztatót.

Balog Donát képviselő, a munkacsoport elnöke elmondta, hogy a pandémia érintette az ifjúsági önkormányzat programjait is. De ebben az időszakban több idő jutott a háttérmunkára és szervezetfejlesztésre. A munkacsoport két éve kezdte meg tevékenységét, céljaikat pályázati források is segítik.

A jövőben alulról jövő kezdeményezéseket terveznek, melyekkel bevonnák a fi atalokat a döntéshozásba. Örvendetesnek nevezte ezt a szemléletváltást, a fi atalok önszerveződő tevékenységét Bethlendy Béla, a Humán, Jogi és Közrendi Bizottság elnöke. A tanácskozás végén döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, mely felülvizsgálja majd a parkolási rendszert, és kidolgozza annak korszerűsítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában