JÁSZKUNSÁG

2020.09.12. 07:00

Számos megyei iskolában online tartják a szülői értekezleteket

A tavaszi járványhelyzet és a digitális oktatás után talán még több kérdés merült fel a szülőkben az iskolakezdéssel kapcsolatban. Szeptember elején sorakoznak a szülői értekezletek időpontjai, amit idén a legtöbb intézményben rendhagyó módon szerveztek meg. A Szolnoki Tankerületi Központ állásfoglalása alapján számos megyei iskolában az online formát választották.

P. Pusztai Nóra

Hajdúné Jezsik Katalin, a szolnoki Kassai úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettese ottjártunkkor éppen belépett az egyik online kommunikációs alkalmazásba

Fotó: Nagy Balázs

A jelenlegi szabályok szerint a szülők csak indokolt esetben léphetnek a Szolnoki Tankerületi Központ fenntartása alá tartozó intézményekbe, így a szeptember elejére tervezett szülői értekezleteket is újragondolták.

– A kapcsolattartásra szükség van, de most ehhez a helyzethez kell alkalmazkodni. A pedagógusok online tájékoztatják a szülőket, értekezletet is csak indokolt esetben tartanak – mondta Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

– A helyzet akkor okoz nagyobb problémát, ha váltás van, például első vagy ötödik osztálynál, amikor még nem ismerik egymást a gondviselők és a pedagógusok. De keressük a lehetőséget, egyik intézményünkben az iskolaudvaron tartották az értekezletet, ügyelve a maszkhasználatra és a távolságtartásra. Ezután már könnyebb az online kapcsolattartás is – fogalmazott.

A bevált módszerekről me­gyénkbeli intézmények vezetői számoltak be. A szolnoki Kassai Úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a szülői értekezletek felületeként a digitális eszközöket választották.

– Látjuk és tapasztaljuk azt, hogy milyen helyzet van az országban. A döntésnek a szülők felé is van egy üzenete, hogy komolyan vesszük a személyes találkozások csökkentését, nem mellesleg a kollégák is visszarázódhatnak az online eszköz használatának világába – mondta Váradi Éva intézményvezető.

Hajdúné Jezsik Katalin, a szolnoki Kassai úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettese ottjártunkkor éppen belépett az egyik online kommunikációs alkalmazásba
Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában ugyancsak a digitális oktatás során kialakult kapcsolatrendszert használják fel, a pedagógusok ezen keresztül tájékoztatták a szülőket év elején is.

– Tankerületi ajánlás, hogy ha valamelyik osztályban mégis szükséges, akkor a távolságtartás betartásával és maszk viselésével megtartható az értekezlet. Az elsősök számára minden újdonság, a szülők is csak szeptember elsején kísérhették fel őket. Egyeztetünk a pedagógusokkal és, ha igény mutatkozik rá, akkor a legkisebbek szüleinek szervezünk egy tájékoztatót – magyarázta Rusvai Károly intézményvezető.

A tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégiumban is szigorúan veszik az előírásokat. Az elővigyázatosság célja, hogy ne kelljen ismét bevezetni a digitális oktatást. Vass Zoltán igazgató szerint a tanulók legnagyobb részének is az a véleménye, hogy még mindig jobb korlátozásokkal iskolába járni, mint otthon tanulni.

– Kicsit mindenki bizonytalan a távolságtartás és a maszk kérdéskörben, a tantestület úgy döntött, jobb az elővigyázatosság. Senkinek sem kényelmes az új helyzet, de a cél elérése, hogy ne kelljen bezárni az iskolákat – foglalta össze Vass Zoltán. Sok lemondással és korlátozással jár a jelenlegi helyzet, az intézménybe például csak előzetes igazgatói engedéllyel lehet belépni, vonatkozik ez a szülőkre is.

– A kilencedikes diákok szüleivel még nem találkoztak élőben az osztályfőnökök. Hagyomány szerint a júniusi beiratkozással egybekötött tájékoztatón együtt vesznek részt, de az akkor elmaradt, és most sem tudjuk pótolni, viszont igyekszünk, hogy minden információ eljusson a családokhoz, így online felületen szervezzük az értekezleteket – részletezte.

Karcagon egyebek mellett a három általános és a művészeti iskolába is csak alapos indokkal és engedéllyel léphetnek be a szülők. Érinti ez az értekezleteket is.

– Az oktatási hivatal és a miniszteri ajánlásokat figyelembe véve, intézményeinkben is online tájékoztatjuk a szülőket – közölte Plósz Csilla, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézmény-vezetője.

Új Néplap-összeállítás

Az óvintézkedések betartásával szervezik meg a találkozókat

A besenyszögi Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskolában még hagyományos formában tartották meg a szülői értekezleteket.

– Kis iskola a miénk, alacsony osztálylétszámokkal. Nagy igény mutatkozik a szülők részéről, hogy legalább szeptemberben tájékoztassuk őket a tanév tervezett rendjéről, ami a jelenlegi helyzetben talán még fontosabb. Így, az előírásokat betartva, a napokban tartjuk az értekezleteket, mindig csak egy szülőcsoportot hívunk, és tágas termet választunk helyszínül – mondta hírportálunknak Kovács Melinda, az intézmény igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában