civil konferencia

2020.09.18. 11:30

Szolnokon jelentették be, több pénz jut jövőre az egyesületeknek

Soha nem látott keretösszegre pályázhatnak jövőre a civil szervezetek – tudatta a jó hírt az érintettekkel Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Civil Info – NEA 2021 című országos tájékoztató rendezvény keddi, szolnoki előadásán.

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa volt a házigazdája az eseménynek, mely a XI. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Konferenciával folytatódott. A rendezvény résztvevőit Fejér Andor alpolgármester, majd Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte.

Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, míg idén 7,7 milliárd forint volt a NEA keretösszege, ez 2021-ben 9,3 milliárd forint lesz, 2022-ben pedig 10,5 milliárd forintra emelkedik. Október 12-én teszik közzé az új NEA-pályázatokat, onnantól kezdve egy hónapon át lehet jelentkezni az összevont pályázatokra, majd azt követően november 12-től pedig az úgynevezett egyszerűsítettre. Ez utóbbira egy-egy lokális civil szervezet egy pályázatot tudott benyújtani, eddig kétszázezer forint ér­tékben. A korábbi kétszázezer forintos összeget most megemelték háromszázezerre.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár
Fotó: MTI/Varga György

Arról is szót ejtett, hogy a megyei civil szervezetek az országos átlagnál aktívabbak, felidézte, hogy az Értékteremtő Közösségért díjat is első alkalommal két megyei nyerte el. Idén 165,2 millió forint támogatásban részesültek megyénk civil szervezetei, összesen kettőszázkilencvenhat érvényes pályázatból száznyolcvan nyert.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője egyebek között szólt a jogszabályi változásokról is. Dr. Kisida Tamás jogi referens civil szervezeti statisztikákat mutatott be. Furka Ágnes, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya osztályvezetője pedig pályázati kiírásokat ismertetett, valamint beszélt az új online pályázati felületről is. Elhangzott az is, hogy harmadjára szerveznek országos civil véradást, Szolnokon október 7-én tartják.

Ezt követően a megyei civil konferencián Györfi Mihály alpolgármester Szolnok civil támogatási rendszeréről szólt, majd Mészáros Ágota, a CONTACT MKSZ elnökhelyettese az új online pályázati felület, a NIR használatát mutatta be. Dr. Molnár Beáta, a Contact MKSZ elnöke pedig arról beszélt, hogyan változnak 2020. szeptember 1-jét követően a képzések a civilek életében.Kovács B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában