Szavazás

2020.09.18. 07:00

Új önkormányzati választásra készülnek Jászárokszálláson

A képviselő-testület a polgármester kezdeményezésére feloszlatta magát legutóbbi ülésén, Jászárokszálláson. A viták, nézeteltérések ellenére a meglepetés erejével hatott a bejelentés. Közel egy évvel a tavaly őszi önkormányzati választás után a városban hamarosan újra az urnákhoz várják a választókat.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A tavaly októberi helyhatósági választáson négy független jelölt indult a polgármesteri székért. A szavazatok többségét Gergely Zoltán kapta, aki huszonkét éve irányítja a várost. Harminchat képviselőjelölt szállt ringbe a szavazatokért, többségük függetlenként. A polgármester csapatából Szerző Csaba és Fehér Lászlóné független jelöltek jutottak be a döntéshozó testületbe. Az Egy életen át Jászárokszálláson közösség négy független jelöltje Farkas Szilvia, Gonda Csaba József, Kubacsek József és Pető Judit szintén bizalmat kaptak a választópolgároktól. Antal Péterné Szerző Ildikó függetlenként, Kaszab Zsolt pedig a Fidesz-KDNP képviselőjeként kezdte meg a munkát. A valasztas.hu információi alapján a polgármester és egy képviselő kivételével 2019-ben teljesen új összetételű önkormányzat alakult.

– Az elmúlt egy évben nem csiszolódott össze a testület, nem tudtunk együtt dolgozni – hangsúlyozta Gergely Zoltán. Szeptember 10-én a közmeghallgatással egybekötött ülésen, a napirendi pontok elfogadása után a polgármester sokak számára meglepő bejelentést tett. Kezdeményezte, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát, mert indokai szerint olyan feladatok előtt áll a város, amit megosztottsággal, széthúzással nem lehet megoldani. A tanácskozás után érdeklődésünkre elmondta, hogy nem értettek egyet például a város gazdálkodását érintő kérdésekben.

– Az iparűzési adóból komoly bevételei vannak Árokszállásnak, de idén szembesültünk azzal, hogy ez jelentősen csökkent. Ezt az egyes döntéseknél nem vette figyelembe a testület – tette hozzá.

Javaslatát támogatta Szerző Csaba alpolgármester, valamint Fehér Lászlóné, Farkas Szilvia, Gonda Csaba, Kubacsek József és Pető Judit független képviselők. Nemmel voksolt Antal Péterné Szerző Ildikó független és Kaszab Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselője. A kialakult helyzetre vonatkozóan Pócs János országgyűlési képviselő lakossági kérdésre reagált a közmeghallgatáson. Elmondta, váratlanul érte a testület feloszlatása. Hogy ez jó döntés volt-e, nem tudja. Ezt a helyieknek kell eldönteniük – jelentette ki.

Kerestük a nemmel szavazó képviselőket is.

– Nem értjük, hogy miért kellett feloszlatni a testületet, amikor általában hat képviselő szavazott igennel. A polgármester, alpolgármester és egy képviselő ellenzékben volt. Minden egyes döntést meg tudtunk szavazni közösen, ezért érthetetlen, hogy a képviselők miért szavazták meg az oszlatást – reagált Kaszab Zsolt. – Azt gondolom, hogy kötelességünk képviselni a lakosságot. Természetes, hogy vannak vitáink, hiszen erről szól a politika – jegyezte meg.

Antal Péterné Szerző Ildikó szerint a város stabil költségvetéssel rendelkezik, magabiztosan tudta volna az önkormányzat zárni az évet.

– Az egyik legsikeresebb ülésen oszlatták fel a testületet, amikor tizenhat határozati javaslatot nyújtottunk be, és mindegyik támogatásban részesült. A vírus miatt sem szerencsés az időzítés, hiszen mindenki nehéz helyzetben van. Továbbra is a képviselői eskünek megfelelően, a lakosság érdekeit tartjuk szem előtt – mondta a képviselőnő.

Folyamatos vitákat generált a helyzet

– A képviselői javaslatok, elképzelések megvalósítása sokszor ellehetetlenült, mert a polgármester jogi akadályokat keresett. Ezenfelül a generációs különbségek is kiütköztek – vélekedett Gonda Csaba József, az Egy életen át Jászárokszálláson csoport képviselője.

– A testület megalakulása után három hónappal már javasoltam, hogy oszlassuk fel magunkat, de ezt csak négy képviselőtársam támogatta volna, más nem. Már az első pillanattól kezdve azt tapasztaltuk, hogy a polgármester nem békélt meg az új testülettel. Talán belátta, megunta a helyzetet, és most ő kezdeményezte a testület feloszlatását, amit mi négyen támogattunk. Sok vádat kapunk azért, hogy ezt előre megbeszéltük a polgármesterrel, de ez nem így történt – szögezte le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában