Jászkunság/Szombathely

2020.10.23. 15:30

A világnap alkalmából készült ismét videó az újraélesztésről

Idén eddig kétszázhetven keringésmegálláshoz vonultak Jász-Nagykun-Szolnok megye mentősei. Az esetek nagy többségében telefonos irányítással végezték el az újraélesztést a hétköznapi hősök. A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy nem szabad félni a segítségnyújtástól. Az újraélesztés világnapja alkalmából újabb videófilm is készült, melyet néhány nap alatt több ezren tekintettek meg.

P. Pusztai Nóra

Az újraélesztést megkezdő laikus lehet a bajbajutott utolsó esélye

Forrás: Illusztrációfotó/Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Évente több mint húszezer áldozatot követel a hirtelen szívhalál hazánkban. Idén eddig kétszázhetven esetben hívták keringésmegálláshoz Jász-Nagykun-Szolnok megye mentőseit.

– A riasztások elenyésző részénél technikai okok, vagy a telefonáló elutasító magatartása miatt nem lehetett kivitelezni az irányított újraélesztést. A többi esetben a jelenlévők követték a mentésirányító instrukcióit – emelte ki Kardos József megyei vezető mentőtiszt. – A korábbi évekhez képest ez már nagyon jó arány – tette hozzá.

A szakember szerint az újraélesztés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

– Minél több információ és gyakorlat áll rendelkezésre, annál bátrabban látnak hozzá az emberek. Fontos, hogy mindenkinek legyen valamiféle alapképzettsége egy keringésmegállásban szenvedő, vagy egyszerűen csak földön fekvő ember ellátásáról – hangsúlyozta. – Magát az elsősegélynyújtás képzését egészen fiatalkorban el lehet kezdeni, nyugati országokban már alsósoknak tanítják. Nálunk a középiskolások oktatása lett bevett gyakorlat. Az újraélesztéshez viszont szellemileg és fizikailag egyaránt érni kell, ott a fiatal felnőtteket kell megcélozni – fejtette ki.

A szemléletformálást segítik a virtuális térben terjedő videók is, melyek erősítik az embereket abban, hogy fel merjék vállalni az újraélesztést, vagy kérjenek segítséget, ha szükséges. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjának hallgatói által készült kisfilmet is hasonló célból forgatták. Az újraélesztés világnapjára összevágott videó hamar bejárta az országot, néhány nap alatt több mint nyolcezren látták.

– Az intézmény feladatai közé tartozik a társadalmi szerepvállalás. A szakjainkon fontosnak tartjuk, hogy az ilyen különleges eseményekre is odafigyeljünk – emelte ki az egyébként szolnoki születésű Karamánné dr. Pakai Annamária, a képzési központ igazgatója, akinek munkatársaival a filmről is beszélgettünk.

Az újraélesztést megkezdő laikus lehet a bajbajutott utolsó esélye
Fotó: Illusztrációfotó/Horváth Balázs

– Az ötletet Horváth Balázs mentőtiszt, szakoktatónk adta. Célunk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy bárki képes segíteni – felelte megkeresésünkre a film munkálatait koordináló Szé­linger Ticián Levente mentőtiszthallgató.

A készítők szerint a videó korosztálytól függetlenül buzdíthatja cselekvésre az embereket.

– Az ilyen szituációkban bár a félelem természetes reakció, de túl kell rajta lépni, mert az újraélesztést megkezdő laikus lehet a bajbajutott utolsó esélye – hangsúlyozta.

A közösség szerepére irányítja rá a figyelmet a hallgatók kisfilmje

A filmben egy fiatal diáklány hirtelen összeesik, a körülötte állók pedig felkészülnek a mellkaskompresszióra.

– Azzal, hogy mindenki részt vett a mellkaskompresszió végrehajtásában, azt szerettük volna sugallni, hogy mennyire fontos szerepe van a közösségnek egy ilyen helyzetben – avatott be a forgatás részleteibe Szélinger Ticián Levente mentőtiszthallgató. – Bízunk benne, hogy a videót megtekintők közül egyre többen éreznek majd késztetést a segítségnyújtásra. Ha csak századrészük megteszi, már hasznosnak mondható a kisfilmünk – vélekedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában