szolnok

2020.10.15. 11:30

Jellem- és helyzetkomikumokkal tűzdelt komédiát vittek színre

Olaszországban, annak déli tartományaiban – a fülledt Mezzogiornóban meg pláne – egy valamire való családfőnek rendkívül találékonynak kell ahhoz lennie, hogy háza lakóinak napi betevőfalatját rendre beszerezze.

Mészáros Géza

Mihályi Győző (balra), Vándor Attila és Zelei Gábor (hátul) a darab egyik jelenetében

Fotó: Csabai István

Nos, a nápolyi Leonida Papagatto az efféle csavaros észjárású emberfajtához tartozik. Lakodalmakba, estélyekre, különböző fogadásokra jár, ahol az alkalmakhoz illő, talányos tasakokkal kibélelt öltözékeiben jelenik meg. A titkos belső zsebek egyfajta rejtett elemózsiaraktárak, melyek – miután az előkelő és gazdag vendégsereg egymásra koncentrál – a sűrű forgatagban különleges fogásokkal, sokszor a pikáns és drága kaviárral töltődnek fel. Az élelmes Leonidának az ilyetén kisstílű élelemlopkodás a mesteri szintre emelt szakmája…

A családfő egy idő után azonban tovább kíván lépni a karrierjében. Nem elégszik meg a napi „zsebrevaló” kajával, pénzre váltaná abbeli ötletét, hogy Szeretetligát alapít. Meggyőzi a felső tízezer tagjait, hogy szegény, elesett családokat támogassanak, persze, legfőképp a sajátját. A bonyodalmak ekkortól kezdődnek halmozódni.

A Szolnoki Szigligeti Színház első nagyszínpadi darabja az idei évadban Giulio Scarnicci és Renzo Tarabusi második világháború után írt darabja, a Kaviár és lencse. A komédia az ötvenes években új színt hozott Európa színházi és filmes közegébe. Modernitását Magyarországon Kerényi Imre fedezte fel, és miután rendezésében 1967. május 6-án a Madách Színház is bemutatta, sikere azóta hazánkban is töretlen.

Gombos Judit Tárnai Attilával a színpadon
Fotó: Mészáros János

„Mélyen emberi dráma. A sokrétű jellemek gazdagsága olyan atmoszférát teremt, mely az első percektől kezdve torkon ragadja a nézőt”. Ja! Ez nem a szolnoki Kaviár és lencse kritikája. Ezt Matilda, a család egyetlen, munkából éldegélő tagja olvassa izgatottan reggel a helyi napilapból. Örül is a pozitív színdarabbírálatnak, hiszen ha jó a darab, miatta sok néző látogatja majd a nápolyi színházat, és nagy valószínűséggel annak szociális helyiségét is. Matilda ugyanis a dolgos vécés néni a teátrumban, az általa gyűjtött aprópénzek segítik még a temperamentumos famíliát. És hogy kik még és hogyan, az kiderül a jellem- és helyzetkomikumokkal tűzdelt komédiából.

A Szigligetiben az a Málnay Levente rendezte a Kaviárt, aki az 1985-ös, Sinkovits Imrével, Tolnay Klárival, Körmendi Jánossal, Almási Évával, Márkus Lászlóval, Nyertes Zsuzsával felálló, nagy sikerű tévéjátékot is dirigensként jegyzi. Szolnokon ezúttal Mihályi Győzőt, Gombos Juditot, Zelei Gábort, Kertész Marcellát, Molnár Lászlót és Molnár Nikolettet választotta ki ugyanezekre a főbb szerepekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában